Mainos

Vuosia odotettu sopulivaellus on meneillään Lapissa

Sopulin puremaa kannattaa välttää, sillä jänisruton lisäksi se saattaa levittää myyräkuumeen tapaista tautia.

Sopulit ovat jälleen pitkän odottelun jälkeen lähteneet vaeltamaan Lapissa. Sopuleita on liikkeellä sekä Utsjoen alueella että Norjan puolella.

Kannan lisääntyessä sopulit lähtevät vaeltamaan ja tänä kesänä se on taas tapahtunut. Edellinen näkyvämpi vaellus oli 70-luvun lopussa.

- Kun sopulikanta saavuttaa tietyn tiheyden, tämmöinen liikehdintä on tyypillistä. Siinä on taustalla vuodenaikainen elinympäristön vaihto. Ne vaihtavat keväisin ja syksyisin elinympäristöä, ja kun kanta on vähän tiheämpi, niin se on johtanut tämmöiseen vähän näkyvämpään liikehdintään, professori Heikki Henttonen metsäntutkimuslaitokselta kertoo.

Vuoden -70 suurvaelluksen aikana sopulit levittäytyivät etelään niin, että niitä vilisteli ympäri Rovaniemen kaupungin katujakin. Nyt liikehdintä on pienempää ja rajoittunutta.

- Tällä hetkellä Utsjoen suunnassa ja tuolla Norjan puolella Varangerin vuonolta Porsangerin vuonolle, niillä tuntureilla ja siellä välissä ja aivan tuota Ruijan ylänköä aina Altaan asti, Henttonen kertoo.

Sopuli

Ensi talvena sopulikanta saattaa taas romahtaa.

- Mun veikkaukseni on, että tämä liikehdintä ja tämä sopulikanta Utsjoella ja Norjan puolella romahtaa ensitalvena, mutta olisin mielelläni väärässä, Henttonen arvailee.

Muutama ihminen on tänä kesänä hakeutunut Utsjoen terveyskeskukseen sopulin pureman takia.

- Vaeltava sopuli on hieman aggressiivinen, saattaa näykkiä ja kiljahdella siinä kulkiessaan ja varoitella. Jo sitä paljain käsin menee sorkkimaan, niin se voi puraista, Henttonen varoittaa.

Sopulin tiedetään levittävän jänisruttoa, mutta parhaillaan tutkitaan, voisiko se olla myös myyräkuumeen tapaisen taudin lähde.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.