Mainos

Vuokra-asuntomarkkinoiden tilanne ja näkymät

Asuntokaupan yskiessä paikoin aika pahastikin, painopiste asuntomarkkinoilla on siirtynyt selvästi vuokra-asuntoihin. On syytäkin, sillä niiden tuotanto on ollut lamassa jo pitkään. Vuokra-asuntojen rakentaminen ei ole kiinnostanut juuri ketään – ei niin sanottuja yleishyödyllisiä rakennuttajia eikä yksityisiä sijoittajia. Esimerkiksi eläke- ja vakuutusyhtiöt ovat olleet varsin varovaisia.

– Jonkun kolmesta tekijästä on muututtava: joko vuokrien on noustava, hankintahintojen laskettava tai sijoittavan tuottovaatimuksen laskettava, kiteyttää Kiinteistö-Tapiola Oy:n toimitusjohtaja Vesa Immonen.

Valtio pyrkii vauhdittamaan vuokra-asuntojen rakentamista esimerkiksi uudella korkotuella, jonka toivotaan tuovan vaihtoehdon vapaarahoitteisen ja niin sanotun yleishyödyllisen vuokra-asuntotuotannon välimaastoon.

– Ensimmäistä kertaa sitten 90-luvun laman valtiovallalla on aito tahto lisätä vuokra-asuntojen määrää, toteaa Vuokraturva Oy:n hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola.

– Tähän liittyy se, että vuokra-asuntojen tuotannolla on työllistävä vaikutus. Nähdään myös vuokra-asuntojen tärkeys asuntomarkkinoiden jouston kannalta, Metsola jatkaa

Pienillä asunnoilla kovempi kysyntä vuokramarkkinoilla

Vuokra-asuntomarkkinoilla tilanne on oikeastaan samanlainen kuin omistusasuntojen markkinoilla. Kovin kysyntä on pienistä asunnoista, kun taas isompien asuntojen kohdalla markkinat ovat selvästi rauhallisemmat.

Pienien vuokra-asuntojen kohdalla leimaa-antavaa on se, että kysyntä on suurempaa kuin tarjonta. Näytöillä on paljon väkeä. Isoissa vuokra-asunnoissa vuokralaisilla on hyvin valinnanvaraa. Isoja, mukavan kuntoisia perheasuntoja kohtuullisen maltillisilla vuokrapyynnöillä on tällä hetkellä tarjolla mukavasti.

Esimerkkiasunto:

Alppila, Helsinki
1 h+avokeittiö+kph 22 m2
Vuokrapyyntö 550 €(kk

Vuoden 2009 aikana pienten asuntojen vuokrat näyttävät jatkavan nousuaan. Sen sijaan isompien asuntojen osalta tilanne toinen. Varsinkin yli kolmen huoneen asuntojen vuokrat näyttävät laskevan tänä vuonna

Vuokrien kehitys 2009:

Yksiöt + 9 %
Kaksiot + 6 %
Kolmiot + 2 %
4 huonetta - 3 %
5 huonetta - 5 %

Lähde: Vuokraturva Oy

Nykytilanteessa vuokra-asumista harkitsee moni sellainenkin, joka vielä jokin aika sitten kaavaili asunnon ostamista – ainakin väliaikaisesti.

– Jos epäilee asuntojen hintojen vielä laskevan tänä vuonna, saattaa olla turvallinen veto vuokrata perheasunto ja seurailla tilannetta, Metsola arvelee.

Vuokra-asuntosijoittajan näkökulmasta tilanne on mielenkiintoinen. Ensinnäkin korot ovat alhaalla, eli uusien asuntojen ostaminen velkarahalla on houkuttelevaa.

Toisaalta vuokra-asuntojen kysyntä on hyvä. Lisäksi asuntokauppa elää sen verran hiljaista aikaa, että sellaisiakin tarjouksia, jotka ovat alle pyyntihinnan voi esittää ja saada läpi.

Vuokra-asunnon tuotto muodostuu kahdesta osasta - vuokratuotto ja mahdollinen arvonnousu. Molempien osalta asunnon valinta ostovaiheessa on kriittisen tärkeätä. Lisäksi täytyy muistaa remontit: jos on tulossa isoja peruskorjauksia, niistä aiheutuu tietysti kustannuksia.

Perinteisesti on pidetty nyrkkisääntönä, että sijoitusasunto tuottaa vuodessa 4-5 prosenttia kohtuullisen riskitöntä tuottoa.

– Samaan hengenvetoon täytyy todeta, että jos asunto on oikein huolella valittu, tuotto voi yltää 6-7 prosenttiin. Erityisen tärkeää on, että sijoituspäätökset tehdään laskimella eikä tunteella. Hetken innostus johtaa valitettavan usein sellaisiin investointeihin, jotka sijoitusmielessä eivät ole erityisen perusteltuja.

Rahastot tekevät asuntosijoittamsien helpommaksi

Markkinoille tulossa olevat, vuokra-asuntoihin sijoittavat rahastot tekevät asuntosijoittamisen entistä helpommaksi. Ne sopivat etenkin niille, joilla ei ole halua kantaa vastuuta perinteisen vuokranantajasijoittajan monista tehtävistä ja velvollisuuksista.

– Kun rahastojen kautta sijoitetaan, on aivan sama sijoitetaanko pörssiosakkeisiin vai asunto-osakkeisiin", Metsola toteaa.

– Sijoittaja vain antaa sen rahan. Ammattilaiset hoitavat asiat ja sijoittaja vain odottaa tuottoa."

Markkinatilanne on siis varsin otollinen asuntosijoittajan kannalta. Vuokra-asunnon hakijalle asetelma on tutun kaksijakoinen:

– Jos ihmisellä ovat asiat kunnossa, on vakituinen työpaikka ja maksut ja velvoitteet hoidettu, niin ei se pienenkään vuokra-asunnon saaminen erityisen hankalaa ole, Timo Metsola sanoo.

– Ongelmat korostuvat silloin, kun taustalla on luottohäiriöitä tai on menetetty työpaikka tai jouduttu muutoin tilanteeseen, jossa vuokranantaja empii.

Lisätietoja:

www.suomenvuokranantajat.fi

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.