Mainos

Vuokra-asunnoista nyt raju tappelu - hinnoissa kymmenyksen "sesonkilisä"

Yksiö Helsingin Lauttasaaressa, 24 neliötä, vuokra 720 euroa kuukaudessa - tällainen vuokra-asunto viedään heti käsistä.

– Jos järjestäisimme julkisen näytön, kävijöitä olisi 70-100. Jono ulottuisi pihalle asti, kuvailee Vuokraturva Oy:n hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola.

Erityisesti pääkaupunkiseudulla pienistä vuokra-asunnoista on huutava pula ja vuokrat nousevat koko ajan. Viimeisten seitsemän vuoden aikana yksiöiden vuokrat ovat nousseet pääkaupunkiseudulla 35 prosenttia. Juuri nyt on käsillä vuoden vilkkain vuokra-asuntojen kysyntäkausi.

Kovan kysynnän takia vuokrassa saattaa joutua maksamaan tuntuvaa sesonkilisää.

– Pääkaupunkiseudulla tyypillinen sesonkilisä on tällä hetkellä 10 prosentin luokkaa. Sen verran korkeampaa vuokraa pyydetään kuin muina vuodenaikoina. Muualla Suomessa tilanne on maltillisempi. Turussa ja Tampereella vuokrapyynnöt ovat nyt hieman muuta vuotta korkeampia keskusta-alueen pienissä asunnoissa. Muissa kaupungeissa vuokrapyynnöt eivät ole korkeampia, mutta muuten on tavallista vilkkaampaa vuokramarkkinoilla, kertoo Timo Metsola.

Yksiöistä huutavin pula

Parannusta pienten vuokra-asuntojen pulaan ei ole näköpiirissä.

– Pääkaupunkiseudulla tilanne näyttää huonolta. Tarjonta on pientä, eikä se lisäänny. Uusia yksiöitä ei rakenneta, eikä vanhasta kannasta löydy niitä riittävästi. Kysyntä kuitenkin kasvaa koko ajan, kuvailee Tilastokeskuksen kehittämispäällikkö Ilkka Lehtinen.

Pääkaupunkiseudulla vuokrien nousu näyttäisi kuitenkin hidastuvan ainakin joillakin alueilla. Pääkaupunkiseudulla vuokrat nousivat vuodessa 3,4 prosenttia kun muualla maassa nousu oli 5,3 prosenttia.

– Pääkaupunkiseudulla vuokratasot ovat jonkin verran saavuttaneet kipurajaa. Juuri korkeampia vuokria ihmiset eivät enää pysty maksamaan. Viimeisen vuoden aikana tämä on johtanut siihen, että mieluummin haetaan kauempaa asuntoa kuin maksetaan korkeampia vuokria. Tämä on johtanut siihen, että Keravalla, Järvenpäässä, Kirkkonummella ja muissa pääkaupunkiseudun kehyskunnissa vuokrat ovat nousseet nopeasti, Metsola arvioi.

Epävarma taloustilanne saattaa kuitenkin nostaa vuokria koko maassa.

– Sillä voi olla käänteinen vaikutus. Ihmiset eivät uskalla ostaa omaa asuntoa vaan hakeutuvat vuokralle. Näin kysyntä kasvaa ja vuokrat voivat nousta sen takia nopeammin, sanoo Ilkka Lehtinen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.