Vuoden kultaseppä Pekka Kulmala: Tällainen koru sopii suomalaiselle

Vuoden 2011 kultasepäksi valittu Pekka Kulmala kertoo, mitä tilauskorua hankkiessa tulisi ottaa huomioon.

Laatu ja tyyli ovat sanoja, jotka liitetään kultaseppämestari Pekka Kulmalan työhön. Vastikään vuoden 2011 kultasepäksi valittu Kulmala on tunnettu paitsi tinkimättömästä laadustaan, myös aktiivisesta työstä alansa hyväksi. Kulmala on toiminut Suomen Kultaseppien Liitto ry:n puheenjohtajana vuosina 2005-2008. Nyt hän kertoo, kuinka hyvä koru valitaan.

Korut ovat arjen ylellisyyttä, jotka mielletään helposti luksukseksi, johon kaikilla ei ole varaa. Kulmala haluaa oikoa käsityksiä, joiden mukaan ylellisyys olisi automaattisesti kallista. Työ maksaa aina oman hintansa, mutta hintaan voi vaikuttaa myös materiaalivalinnoilla. Laatuun ja yksilöllisyyteen satsaaminen maksavat itsensä ajan kanssa takaisin.

– Ei pidä ajatella, että kultasepältä tilattu koru olisi vain varakkaiden juttu, Kulmala sanoo.

On hyvä muistaa, että kultasepältä tilattu koru on aikaa kestävä valinta. Kun trendikorut ovat poissa muodista jo muutaman vuoden kuluttua, kultasepän kanssa alusta asti mietitty, yksilöllinen työ on ajankohtainen vielä monien vuosien päästä.

– Ajaton koru on laadukas, hyvin suunniteltu ja tehty ja nimenomaan kantajan persoonaan sopiva, Kulmala selittää.

Joitakin kasvavia trendejä on toki kultasepäntyön alallakin. Esimerkiksi värien ja miesten kalvosinnappien käyttö on nykyään kasvussa.

– Itse toivoisin näkeväni ihmisillä enemmän rintakoruja. Koru on yhtä lailla osa pukeutumista kuin vaikkapa kengät tai sukat. Korulla viestitään omasta persoonasta, Kulmala sanoo.

Suomalaiset uskaltavat jo kokeilla

Kulmalan mukaan suomalaisesta kultasepäntyöstä voidaan olla ylpeitä. Vaikka pohjoisen kansa ei ole eteläeurooppalaisiin verrattuna korukansaa, kultasepäntyöllä on Suomessa pitkä ja laadukas historia.

– Viimeisten 15 vuoden aikana yksilöllisten korujen tarjonta on lisääntynyt ja nimenomaan nuoret ja nuorekkaat kultasepät ovat perustaneet useamman ihmisen ryhmittymiä, joissa palvellaan asiakkaita aivan uudella tasolla. Tarjonta on jokaisella aivan omanlaisensa, joten rikkaus tuotetarjonnassa on kasvanut tosi paljon. Kilpailu lisää myös muiden panostusta, Kulmala sanoo.

Eteenpäin meneminen vaatii myös kuluttajalta alan seuraamista. Suunta on jo oikea, sillä vaatimattomuutta rakastavat suomalaiset ovat rohkaistuneet kokeilemaan uudenlaisia koruja. Itsensä koristaminen on nykyään sallitumpaa kuin ennen.

– Suomalaiset ovat pikku hiljaa oppimassa myös värien käyttöä, Kulmala kertoo.

Vaalealle ja toisinaan jopa punakalle suomalaiselle ihonvärille sopivat hyvin hopea ja valkokulta. Myös platinaa kysytään nykyään paljon. Kulmala rohkaisee värien käyttöön.

– Sininen väri sopii loistavasti suomalaiselle, samoin voimakkaat vihreän sävyt, tietyt murretut punaiset, ruskeat ja oranssiin murretut sävyt sekä liila, Kulmala kertoo.

Kun oikea sävy löytyy, melkein mikä tahansa väri näyttää hyvältä.

Ole ajoissa liikkeellä

Ennen kultasepänliikkeeseen astumista on hyvä miettiä, mihin tarkoitukseen korun haluaa. Päivittäiseen käyttöön tai juhlakäyttöön suunnitellulla korulla on eri vaatimukset. Kulmala muistuttaa, että korun hankinnassa ei voi olla koskaan liian aikaisin liikkeellä.

– Puoli vuotta on hyvä aika, samoin neljä kuukautta. Kuukausi ei riitä, Kulmala sanoo.

Internet on Kulmalan mukaan loistava paikka tiedonhankintaan. Jos ajatus on hukassa, ,myös kultasepänliikkeissä osataan auttaa.

– Ota selvää, kuka on juuri sinun kultaseppäsi. Meitä kultaseppiäkin on moneen junaan, Kulmala muistuttaa.

Teksti: Maarit Rasi

Kuvat: Suomen Kultaseppien Liitto ry

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja