Voisiko Somalia ottaa al-Holilla olevia ruotsalaisia maahansa? Somalia antaa tukensa: "Jos kukaan ei heitä halua..."

Helsingin lastensuojelussa on varauduttu suomalaislasten ja äitien mahdolliseen paluuseen al-Holin leiriltä 1:42
Video: Helsingin lastensuojelussa on varauduttu sekä suomalaislasten että -äitien mahdolliseen paluuseen al-Holin leiriltä.

Syyriassa al-Holin leirillä olevien ruotsinsomalialaisten omaiset yrittävät saada Somaliaa ottamaan sukulaisiaan vastaan. Presidentin mukaan Somalia hyväksyy leirillä olevat henkilöt, jos kukaan muu ei heitä halua.

Leirillä on SR:n mukaan 30–40 somalialaistaustaista henkilöä, mikä on noin puolet al-Holin leirillä olevista ruotsalaisista.

Näiden henkilöiden omaiset toivovat, että Somalia voisi ottaa ruotsinsomalialaiset vastaan.

Ruotsi on toistaiseksi hakenut al-Holin leiriltä lapsia. Aikuisia Isisin mukaan lähteneitä Ruotsi ei ole tuonut takaisin.

Somalian EU-suurlähettilään Ali Said Faqin mukaan Somalian presidentti Mohamed Abdullahi Mohamed on hyväksynyt suunnitelman, jonka mukaan ruotsinsomalialaisia naisia ja lapsia voitaisiin tuoda maahan yhdessä muiden Euroopan maiden kansalaisten kanssa.

– Jos kukaan ei heitä halua, eivätkä eurooppalaiset suostu ottamaan heitä takaisin, Somalian presidentti on päättänyt, että halukkaat naiset ja lapset voitaisiin viedä Somaliaan, Faqi kertoo SR:lle.

Operaatio olisi vaikea ja monimutkainen

Faqin mukaan naiset ja lapset eivät todennäköisesti päätyisi Somaliassa oikeuden eteen – mahdolliset rikokset eivät ole tapahtuneet Somaliassa, eivätkä ruotsinsomalialaiset ole ylipäätään matkustaneet Syyriaan Somaliasta.

Sen sijaan leiriltä haettavat pyrittäisiin sopeuttamaan yhteiskuntaan pikkuhiljaa.

Suunnitelman toteutuminen on SR:n mukaan joka tapauksessa varsin monen käytännön pulman takana: operaatio vaatisi Somalialta yhteistyötä sekä Ruotsin että Syyriassa hallitsevan kurdihallinnon kanssa.

Lisäksi Somalian oma heikko turvallisuustilanne hankaloittaisi mahdollista operaatiota huomattavasti.

Suomi on tuonut leiriltä kaksi orpolasta. Sanna Marinin (sd.) hallituksen linjauksen mukaan muiden suomalaisten tilanteita harkitaan tapauskohtaisesti.

Lue myös:

    Uusimmat