Maria Ringisen ujon, mutta säteilevän hymyn takaa löytyy raudanluja rytmisen voimistelun ammattilainen, joka haluaa lunastaa Pekingin olympiapaikan sunnuntaina alkavista MM-kisoista Kreikan Patrasissa. Lippu Pekingiin varmistuu sijoituksella 20 parhaan joukkoon.
- Yllän siihen puhtaalla suorituksella, eli pudotuksia ei saa tulla, Ringinen uskoo.
19-vuotiaan Ringisen pienille harteille on ladattu tolkuton määrä odotuksia olympiapaikan suhteen. Tallinnassa syntynyt Mäkelänrinteen urheilulukiolainen oli lähellä Ateenan olympiapaikkaa jo 15-vuotiaana neljä vuotta sitten MM-Budapestissä. Olympiamatka jäi 26:nnen sijan myötä kahden pykälän päähän.
- Tiedän, että minulta odotetaan paljon. Se tuo vähän paineita, mutta on vain hyväksi, Ringinen näkee.
Kesäkuussa rytmisen EM-kisoissa Azerbaidzhanissa Ringinen sortui välineiden pudotukseen, ja sijoitus 16 joukkoon jäi haaveeksi. Ringinen ei halua edes spekuloida mahdollisella Pekingistä karsiutumisella.
- Olympiapaikka tulee, Ringinen vannoo.
Matrix-musiikista säpinää
Ringisen uran tärkeimmät hetket ovat edessä sunnuntain ja keskiviikon välissä tiimikisassa. Neljässä puolentoista minuutin sarjassa narulla, vanteella, keiloilla ja nauhalla Ringinen tähtää virheiden minimointiin.
- Välinetekniikka on kunnossa, vaikeusosat täytyy saada tuomareille hyvin näkyviin, Ringinen tietää.
Ennalta ilmoitettu ohjelma on suoritettava pilkulleen. Pistevähennyksiä tulee suoritusten poisjättämisestä mutta myös lisäämisestä. Suorituksiinsa sähäkkyyttä ja nopeutta Ringinen saa Matrix-elokuvasta valitsemastaan musiikista.
Tiimikisan olympiakarsinta on luonnollisesti Ringisen ykköstavoite. Patrasin mitalit jaetaan kuitenkin neliottelussa perjantaina 21. syyskuuta, jonne tiimikisasta pääsee 24 parasta.
B riittää mantsasta
Elämää on Patrasin ja Pekinginkin jälkeen. Rytminen voimistelu on kuulunut Ringisen arkeen jo alle kuusivuotiaasta. Lihaksia rasittavassa lajissa eläkeikä tulee vastaan varhain.
- Kilpauraa voi miettiä Pekingin jälkeen vuosi vuodelta eteenpäin, voin olla mukana Lontoossakin (vuoden 2012 olympialaisissa). Patrasissa kilpailee kaksi 26-vuotiasta, mutta se on lajissa jo aika poikkeuksellista, Ringinen sanoo.
-Aion varmaan jatkossa valmentaa ja hankkia kunnon ammatin, Ringinen jatkaa.
Geologia ei Elannon Iskun voimistelijasta todennäköisesti saada.
- Lukiota on 71 kurssia käytynä. Kirjoitin keväällä jo maantiedon ja venäjän äidinkielenä. Venäjän magnan haluaisin kyllä uusia, mantsan B:tä en niinkään, Ringinen hymyilee.
Ennen keväällä häämöttävää ylioppilaslakkia kaikki Ringisen ajatukset ovat keskitetty siihen, että naru, vanne, keilat ja nauha pysyvät hyppysissä Patrasin paineessa. Onnistuminen liittäisi Ringisen neljäntenä suomalaisena rytmisen olympiaedustajien joukkoon. Hanna Laiho voimisteli Barcelonassa 1992, Katri Kalpala Atlantassa 1996 ja Heini Lautala Sydneyssä 2000. Olympialajina rytminen on ollut vuoden 1984 Los Angelesin kisoista.
Muu Suomen joukkue hakemassa kokemusta
Suomalaisten ykköshuomio sunnuntaina Kreikan Patrasissa alkavissa rytmisen voimistelun MM-kisoissa keskittyy olympiapaikkaa hamuavaan Maria Ringiseen. Kreikkaan Suomesta matkasi kuitenkin kaikkiaan yhdeksän urheilijan joukkue.
Henkilökohtaiseen olympiakarsintakilpailuun 16.-19. syyskuuta osallistuvat Ringisen lisäksi Elannon Iskun Julia Huuhtanen ja Suomalaisen Voimisteluseuran Marleena Sarasvirta. Lauantaina 22. syyskuuta kisattavaan joukkuekilpailuun Suomi osallistuu Elannon Iskun ryhmällä Nina Hanhela, Riina Määttä, Vanessa Martins Lopes, Carita Grönholm, Helena Bogdan ja Sirja Kokkonen.
Pekingin olympialaisiin valitaan viiden hengen joukkuekilpailun 12 parasta joukkuetta.
- Joukkueemme on nuori ja melko kokematon. Heille sijoitus 14:nnen tilan paikkeille olisi loistava tulos, rytmisen voimistelun lajipäällikkö Terhi Toivanen kertoo.
Joukkueet esittävät kaksi kilpailuohjelmaa; viiden narun sekä kolmen vanteen ja kaksien keilojen ohjelmat.
(MTV3-STT)