Voimakkaat aurinkomyrskyt aiheuttavat otsonikatoa

Voimakkaat aurinkomyrskyt aiheuttavat otsonikatoa. Ilmatieteen laitoksen satelliittimittauksissa on ensimmäistä kertaa pystytty todistamaan, että aurinkomyrskyillä ja talviaikaisella pitkään kestävällä otsonin vähentymisellä on yhteyttä toisiinsa.

Aiemmat tiedot aurinkomyrskyn ja otsonikadon yhteydestä ovat perustuneet yksinomaan matemaattisiin laskelmiin. Yhteys havaittiin loka-marraskuussa 2003 GOMOS-mittalaitteen avulla. Otsonia tuhoavan typpidioksidin havaittiin lisääntyneen satoja prosentteja voimakkaan auringon hiukkasmyrskyjakson vuoksi. Samanaikaisesti otsonikerroksen yläpuolella huomattiin otsonin määrän vähentyneen useiden viikkojen ajan kymmenillä prosenteilla.

Aurinkomyrsky syntyy, kun auringossa tapahtuu suuria purkauksia. Maapallon ilmakehään pääsee normaalia enemmän korkea-energisiä hiukkasia, jotka synnyttävät typen ja vedyn oksideja. Oksidit puolestaan hävittävät otsonia. Eniten oksidit vaikuttavat ilmakehään napa-alueilla, jossa maan magneettikentän suoja on vähäisin.

Suurin osa auringosta tulevista hiukkasista ei pääse otsonikerrokseen saakka, vaan otsonin väheneminen keskittyy otsonikerroksen yläpuoliseen ilmakehään. Ihmisten haitalliset kaasupäästöt puolestaan vaikuttavat koko otsonikerrokseen.

Viimeisin voimakas aurinkomyrsky havaittiin 21. tammikuuta. Tutkijat ovat kiinnostuneita myös tämän myrskyn vaikutuksista.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat