Vladimir Putinin rakastajatar vedettiin pois pakotelistalta viime hetkellä – WSJ: Pelko seurauksista sai viranomaiset perääntymään

Venäjän vastaisia pakotteita on jaeltu lukuisille presidentti Vladimir Putinin lähipiiriin kuuluville ja Kremlin kannalta vaikutusvaltaisille henkilöille ympäri länsimaita. Putinin salarakkaaksi kuvailtu Alina Kabajeva on kuitenkin säästynyt taloudellisilta iskuilta – toistaiseksi.

Talouslehti Wall Street Journal kertoo viranomaislähteidensä tietoihin perustuen, että Yhdysvallat on valmistellut pakotteita Vladimir Putinin rakastajaksi väitettyä Alina Kabajevaa kohtaan. Voimistelun entinen olympiavoittaja ja ex-parlamentaarikko on Yhdysvaltojen tiedustelutietojen mukaan ollut Putinin kanssa suhteessa jo vuosia.

39-vuotiaan Kabajevan lapsista ainakin kolme on väitetysti Putinin jälkikasvua. Voimistelu-urallaan äärimmäisestä taipuisuudestaan ja dopingskandaalistaan tunnettu nainen on poseerannut myös venäläisen Voguen kannessa.

Yhdysvaltojen viranomaisten tietojen mukaan Kabajeva asuu Maailman talousfoorumista tunnetun ja äveriäiden ihmisten suosimassa Colognyn kunnassa Sveitsin Genevessä. Korkeilla muureilla varustetun kartanon pihalta löytyy laskeutumispaikka myös helikopterille.

Kabajevan asuttamaa kiinteistöä on yhdysvaltalaisviranomaisten mukaan käytetty myös Putinin liikekumppanien bisnestapaamisiin.

WSJ:n mukaan Kabajeva on toistaiseksi välttynyt pakotteilta, koska niiden ulkopoliittisia vaikutuksia pelätään Yhdysvalloissa. Lehden mukaan maan turvallisuusviranomainen National Security Council veti hänen nimensä pois valtionvarainministeriön valmistelemalta pakotelistalta viime hetkellä.

– Kabajevan sanktiointia pidetään niin henkilökohtaisena iskuna Putinille, että se pahentaisi entisestään jännitteitä Venäjän ja Yhdysvaltojen välillä, Wall Street Journal kirjoittaa.

Asiaa pidetään erityisherkkänä NSC:ssä myös Ukrainan sodan etenemisen ja rauhantoimien kannalta.

Pakotetoimet Kabajevaa vastaan ovat siis hyllyllä toistaiseksi, mutta WSJ:n mukaan hän on edelleen Yhdysvaltojen potentiaalinen kohdehenkilö.

69-vuotias Putin ei ole julkisesti koskaan myöntänyt olevansa läheisissä väleissä Kabajevan kanssa. Kremlin tiedotus on pitkään kiistänyt, että kaksikon välillä olisi minkäänlaista suhdetta.

"En ole koskaan pitänyt"

Putin kommentoi Kabajevaa koskevia suhdehuhuja haastattelussa vuonna 2008 lyhyesti.

– En ole koskaan pitänyt räkänokista, jotka yrittävät puuttua muiden ihmisten yksityisasioihin omien eroottisten fantasioidensa ajamana, Putin vastasi.

Putinilla on kaksi tytärtä aiemmasta avioliitostaan Ludmila Shkrebnevan kanssa: Katerina Tihonova, 35, ja Maria Vorontsova, 36, ovat joutuneet hekin länsimaisten pakotteiden piiriin.

Viime lauantaina Kabajeva teki harvinaisen esiintymisen julkisuudessa, kun hän oli paikalla voimistelutapahtumassa Moskovan VTB-areenassa.

Kabajeva osoitti tapahtumassa tukensa Venäjän sotatoimille ja otti kantaa myös voimisteluun vaikuttavaan sulkuun kansainvälisistä urheilutapahtumista. Hänen mukaansa tilanne vahvistaa Venäjän voimistelua.

– Me vain voitamme tässä, Kabajeva lausui.

Lue myös:

    Uusimmat