Viulunrakentamisen jalo taide esittäytyy

Vaativimpiin puukäsityön muotoihin kuuluva viulunrakennustaito on mennyt viime vuosina kovasti eteenpäin Suomessa ja meillä on jo parikymmentä kansainvälisen vertailun kestävää ammattiviulunrakentajaa. Heistä osa esittelee työtään ja tekemiään viuluja Sibelius-Akatemian Viulun aika -tapahtumassa tänään ja huomenna.

-Tänä päivänä uudet viulut soivat todella hyvin. Viulunrakentaminen on todella kehittynyt viime vuosien aikana ja tällä hetkellä voi sanoa, että on lähestulkoon viulunrakennusbuumi ympäri maailman, koska viulunrakentajia kouluttautuu todella paljon alan kouluissa ympäri Eurooppaa ja Yhdysvalloissa, kertoo viulunrakentaja Elina Kaljunen.

Suomen Viulunrakentajien Killan kolmestatoista jäsenestä on vain kaksi naista. -Meillä Suomessa on erittäin kova taso, kun ajattelee, että meitä rakentajia ei ole kovin paljoa suhteutettuna asukaslukuun, arvioi Kaljunen. Viulunrakentajien verstaita on eri puolilla Suomea Turusta Sallaan. Useimmat paitsi rakentavat uusia soittimia, myös korjaavat vanhoja.

-Tämä on haastava ammatti, kertoo viulunrakentaja Jarkko Niemi. -Puutöissä on aina oma taistelunsa, että saa sen viulun näyttämään hyvältä, eikä riitä, että tekee kaunista jälkeä. Joka sauman on oltava liimattu hyvin yhteen ja sovittava täydellisesti, mutta lisäksi pitää saada vielä hyvä sointi.

Pätevä ammattilainen rakentaa viulun kuukaudessa-parissa. 300-vuotiaat Stradivariukset maksavat jopa miljoonia, uusi viulu kuudesta reiluun kymmeneentuhanteen euroon.

-Suomessa on aktiivinen musiikkielämä, joten on hyvä, että meillä on soittimia sekä niiden korjaajia omasta takaa. Monesti vanhat soittimet ovat niin kalliita, että se alkaa mennä jo semmoiseksi antiikkikeräilyksi, että soittajilla ei ole enää mahdollisuuksia ostaa niitä, ainakaan kaikilla. Siinä mielessä uusi viulu on aina hyvä vaihtoehto, uskoo Niemi.

Suomen Viulunrakentajien Kilta juhlistaa Viulun aika -tapahtumassa 10-vuotista historiaansa. Suomen Kulttuurirahaston ja Sibelius-Akatemian tukemassa näyttelyssä on mahdollista tutustua jousisoittimiin ja jousiin sekä seurata niiden rakennusvaiheita. Lisäksi näyttelysoittimia voi kuunnella ammattisoittajien iltakonserteissa. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

Lue myös:

    Uusimmat