Mainos

Vittulajänkä vanhaan teurastamoon

Kun Oulun kaupunginteatteri alkoi työstää Mikael Niemen Populäärimusiikkia Vittulajänkältä -romaania näytelmäksi, oli ratkaistava kaksi varsin perustavanlaatuista haastetta. Ensiksikin suurilta osin tajunnanvirtaa oleva menestysromaani piti muokata teatteriesitykseksi. Toiseksi entisestä teurastamosta täytyi tehdä teatteri.

Varsinaiselta paikaltaan Oulun torinrannasta remonttievakossa oleva kaupunginteatteri selvisi molemmista tulikokeistaan, ja Populäärimusiikkia Vittulajänkältä saa maailman kantaesityksensä perjantaina. Näytelmä on uskollinen Niemen kirjalle ja kertoo Pajalan poikien, Matin ja Niilan, elämästä 1960- ja 1970-luvun Tornionjokilaaksossa. Katsojat pääsevät Pohjois-Ruotsissa sijaitsevaan Pajalaan, jonka lestadiolaisväritteiseen ilmapiiriin rockmusiikki on juuri saapunut. Pajala tuli konkreettisesti tutuksi näytelmän ydintyöryhmälle, joka kävi joen toisella puolella "pyhiinvaellusreissulla".

-Onhan se persreikä! ohjaaja Katariina Lahti kuvailee näytelmän tapahtumapaikkaa ja lisää, että senpä vuoksi vanha teurastamo onkin mitä oivin miljöö toimimaan Pajalana ja sen Vittulajänkän asuinalueena. -Epävalmis ja karu tila on ehdottomasti bonusta tälle aiheelle. Teatterin evakkopaikka avasi Populäärimusiikkia Vittulajänkältä -näytelmän lavastukselle laajat mahdollisuudet, joten teurastamohalliin rakennettu Pajala on sekä todentuntuinen että visuaalisesti näyttävä. Lavasteiden sisällä, katsojien silmien ulottumattomissa, tapahtuu jopa enemmän kuin näyttämöllä. Kun näyttelijä näyttelee ikkunasta ulos, pukija vaihtaa samalla lavasteiden suojassa tälle seuraavassa kohtauksessa käytettävää alaosaa.

Suurin osa lipuista jo myyty

Teatterinjohtaja Anu Saari ja Katariina Lahti päättivät työstää Niemen kirjan näytelmäksi jo ennen kuin teos sai merkittävän August-kirjallisuuspalkinnon Ruotsissa. Romaanin hurja menestys vain vahvisti kaksikon uskoa siihen, että valinta oli osunut oikeaan. Myös teatteriversio on jo saavuttanut suuren suosion: myynnissä olevista reilusta 15 000 lipusta oli ennen ensi-iltaa myyty 10 000. Katsojia on tulossa melkoisesti Ruotsin puolelta ja erityisesti Pajalasta. -Eräänä päivänä pajalalainen bussikuski ajoi pihaan ja varasi liput linja-autolastilliselle viiteen esitykseen, Saari myhäilee. Populäärimusiikkia Vittulajänkältä kestää yli kolme tuntia. Lahden mukaan pituus on olennainen osa näytelmää. -Ihmiset tulevat kokemaan jotakin aika järisyttävää. Sillä täytyy olla kestonsa.

150 roolia, 35 näyttelijää

Populäärimusiikkia Vittulajänkältä sisältää 150 eri roolia, jotka jakaantuvat 35 näyttelijän kesken. Matin ja Niilan bändin rumpalina, Erkkinä, nähtävä Mikko Korsulainen on lisäksi Niilan veli, koululainen, kaksosten isä, häävieras, kanslisti, Matin pikkuserkku ja poika koulun pihalla. Joillakin näyttelijöillä roolien määrä kipuaa yli kymmeneen.

Mikko Korsulainen pitää kahdeksan roolin määrää varsin haastavana. Pääroolin, Erkin, eteen näyttelijä sai kuitenkin tehdä eniten töitä, sillä hänen piti opetella soittamaan rumpuja. -Tulipa meikäläisestäkin vielä rockmuusikko, Korsulainen naurahtaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.