Virossa poliisin murhasta elinkautiseen tuomittu vapautetaan ennenaikaisesti vankilasta – sai alun perin kuolemantuomion

Virolainen elinkautisvanki Romeo Kalda, 48, vapautetaan ehdonalaiseen, kertoo Baltiassa toimiva uutissivusto Delfi sekä Viron suurin sanomalehti Postimees.

Taustalla on Viron heinäkuussa tekemä lakimuutos, jonka myötä 1990-luvun jälkeen elinkautiseen vankeusrangaistukseen tuomitut voivat valittaa tuomiostaan, kun sitä on kulunut 25 vuotta.  

Aiemman lain mukaan elinkautisvangit saivat oikeuden valittaa, kun tuomiota oli kulunut 30 vuotta.

Kalda on istunut elinkautistaan vuodesta 1996, milloin hän ampui virolaispoliisin.

Virolainen Eesti Express kirjoitti seikkaperäisesti vuosituhanteen lopulla tapahtuneesta murhasta. 

Huhtikuussa 1996 Tallinnan poliisi Mart Laan sai tietää murtovarkaudesta Tallinnan Koorti-kadulla ja päätti tarkastaa tilanteen kohteessa. Laan havaitsi epäillyt tekijät ja lähti jahtaamaan heitä. Syntyi varkaiden ja Laanin välinen ampumataistelu.

Kalda piiloutui tiettävästi Koorti-katu 6:ssa sijaitsevan talon hissikuilun taakse ja ampui sieltä Laania jalkaan, käteen, vatsaan ja sydämeen.

Laan ampui takaisin Kaldaa kohden, mutta luoti osui sattumalta paikalle ilmaantunutta talon asukasta.

Laanin kollegat pidättivät Kaldan tapahtumapaikalta. Laan kuljetettiin Mustamäen sairaalaan, mutta hän menehtyi leikkauspöydälle.

Kalda tuomittiin Laanen taposta kuolemaan, mutta kuolemanrangaistus kumottiin ja muutettiin elinkautiseksi vankeusrangaistukseksi myöhemmin välillä 1997–1998.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja