Viron vankiloissa täyttä

Viron vankiloissa on suhteellisesti enemmän vankeja kuin missään muussa Euroopan maassa. Vankien lukumäärä on viime vuodet ollut 4600 - 4700. Suomessa vankiloissa on nykyisin noin 2 600 vankia. Jos Viron luvut suhteutettaisiin väestöpohjaan, jäisi vankimäärä Virossa alle tuhannen, jos se olisi Suomen luokkaa.

Samanaikaisesti Viron vankiloissa leviää tuberkuloosi. Tällä hetkellä vankiloissa on noin 50 tuberkuloosia sairastavaa vankia. Virossa sairastui viime vuonna kaikkiaan 609 ihmistä tuberkuloosiin. Maa on WHO:n sairastuneisuustilastojen kärkimaita. Viro on saanut Euroopan neuvostolta ankaraa kritiikkiä vankiloistaan. Vankeja on liikaa ja peseytymis- ja saniteettitilat usein puutteellisia.

Euromittojen mukainen vankila Tarttoon


Viron vankilat on pääosin sijoitettu maan pohjoisosiin. Suurin vankila on nykyisin Murru, jossa on yli 1 500 ihmistä. Läheskään kaikkia vankeja ole voitu työllistää, mikä yhdessä ahtauden kanssa on johtanut vaikeisiinkin käyttäytymishäiriöihin ja mm. erilaisiin lakkoihin vankiloissa. Viron vankeinhoitolaitoksen pääjohtajan Meelis Tanielin mukaan vankien työllistäminen onkin keskusviraston keskeisiä tehtäviä yhteistyössä ulkopuolisten yritysten kanssa.

Tallinnassa sijaitsevassa pahamaineisessa Patarein keskusvankilassa on noin tuhat asukkia. Viroon on jo pitkään suunniteltu uutta vankilaa. Nyt euromääräysten mukaisen vankilan rakentaminen Tarttoon näyttää toteutuvan ulkomaisen tuen avulla. Pohjoismaiden Investointipankki on luvannut rakentamista varten 13 miljoonan euron eli lähes 80 miljoonan markan lainan, jonka valtiontakuista on Viron hallitus jo alustavasti päättänyt. Valtio on sitoutunut myös osoittamaan rakentamiseen vuosittain 165 miljoonaa kruunua (63 mmk) kolmen vuoden ajan. Vankilan kokonaiskustannukset nousevat alustavien arvioiden mukaan 366 miljoonaan kruunuun eli 145 miljoonaan markkaan. Vankilasta tulee periaatteessa 500-paikkainen. Kuitenkin alkuvaiheessa sinne jouduttaneen sijoittamaan noin tuhat vankia. Rakennustyöt alkavat ensi keväänä ja vankilan uskotaan valmistuvan vajaassa kolmessa vuodessa.

Tartto on uuden vankilan sijoituspaikaksi valittu siksi, että kaupunki on Etelä-Viron keskus ja siellä on myös lukuisia oikeuselimiä. Tähän saakka on vangit jouduttu kuljettamaan Tartosta Tallinnaan tuomittaviksi. Uudesta rakennuksesta tulee 3-4-kerroksinen. Rakennusta ympäröi 35 metriä leveä turvavyöhyke ja siinä on jatkuva video- ja kameravalvonta. Uudessa vankilassa saa jokainen vanki oman kymmenen neliön huoneen, jossa on WC ja pesutilat. Patarein keskusvankilan kohtalo ratkaistaan vankeinhoitolaitoksen mukaan Tarton vankilan valmistuttua. Sitä pidetään niin huonokuntoisena, että rakennusta todennäköisesti ehdotetaan purettavaksi. Patarei sijaitsee Tallinnan sataman länsipuolella aivan meren rannalla.
(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja