Viron pääministeri Kallas: On kaikkien etu, ettei Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyysprosessi viivästy liikaa

Viron pääministeri Kaja Kallas ei näe Naton maineen vielä kärsivän, jos Suomen ja Ruotsin jäsenhakemusten kohtalosta ei päästä yksimielisyyteen ensi viikon huippukokoukseen mennessä.

Kallas sanoi kansainvälisessä virtuaalisessa lehdistötilaisuudessa asioiden kehittyneen hyvin nopeasti ja muistutti Viron oman jäsenyysprosessin kestäneen aikanaan vuosia.

Samalla Kallas kuitenkin myönsi, että turvallisuustilanne on nyt hyvin erilainen ja että olisi kaikkien etu, ettei Suomen ja Ruotsin jäsenyysprosessi viivästy liiaksi.

Kallas kertoi puhuneensa eilen Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin kanssa ja viestittäneen myös tälle Viron kannattavan Suomen ja Ruotsin liittymistä Natoon. Kallas kertoi saaneensa vaikutelman, että Turkki kokee omaavansa enemmän ongelmia Ruotsin kuin Suomen suhteen.

Viron pääministeriltä liikeni myös ymmärrystä Turkille.

– Ehkä meidän pitäisi muistaa, että Turkki on Naton täysivaltainen jäsen ja ehkä me joskus tukeudumme liikaa Yhdysvaltain ja Britannian kaltaisiin suurempiin jäseniin, joita konsultoimme. Ehkä meidän ei pitäisi laiminlyödä Turkin kaltaista jäsentä, Kallas pohti.

Ukrainan EU-jäsenehdokkuudelle on nyt oikea hetki

Ukrainan osalta Kallas kertoi havainneensa väsymisen sotaan jo alkaneen vaikuttaa länsimaissa.

– Voin sanoa myös omasta puolestani, että minua väsyttää puhua tästä aiheesta, mutta näistä asioista täytyy puhua niin kauan kuin tätä sotaa jatkuu, Kallas sanoi.

Sotaväsymys on hänen mukaansa hyvin vakava asia, koska juuri sen varaan Venäjä laskee. Esimerkiksi uhkaa laajemmasta nälänhädästä Venäjä käyttää propaganda-aseena.

Kallas ei näe sodalle pikaista loppua, koska Venäjällä ei näytä olevan mitään ongelmia lähettää nuorukaisiaan tykinruoaksi Ukrainaan. Pääministeri korosti myös aseavun jatkamisen tärkeyttä.

Uutista päivitetty 22.6. kello 18.24.

Lue myös:

    Uusimmat