Virolaismies kuvasi mahdollisen sotarikoksen järkyttävälle videolle Bahmutissa – venäläisten ohjus räjäytti lääkintämiesten auton, kaksi kuoli

Virolainen vapaaehtoinen kuvasi, kuinka venäläisohjus räjäytti lääkintämiesten auton 1:15
Varoitus: Kuvamateriaali saattaa järkyttää. Erko Laidinen kuvasi vieressään tapahtuneen räjähdyksen kesken lääkintätehtävän.

Virolainen vapaaehtoinen lääkintämies kuvasi, kuinka venäläisten ohjus osui lääkintäautoon Bahmutin kaupungissa. Iskussa kuoli yhdysvaltalainen avustustyöntekijä ja ukrainalaisnainen.

Avustustyöntekijä Erko Laidinen oli Ukrainan sodan yhtenä polttopisteenä olevassa Bahmutissa tavanomaisella lääkintätehtävällä, kun päivä sai dramaattisen käänteen. Venäjän joukkojen Kornet-panssarintorjuntaohjus osui yhden lääkintäryhmän ajoneuvoon. Auton vierellä seisoi ihmisiä auttamassa haavoittunutta naista.

Tapahtumista on uutisoinut maailmalla muun muassa The New York Times, jolle sotarikostutkija Marc Garlasco kommentoi kyseessä olevan mahdollinen sotarikos.

MTV Uutiset tavoitti Laidisen Virosta ja sai haltuunsa Laidisen kuvaaman videon, jossa räjähdys näkyy.

Voit katsoa räjähdyksen artikkelin videolta. Varoitus: Kuvamateriaali saattaa järkyttää.

Tehtävä Bahmutissa

Laidinen kertoo, että oli yhdessä avustusjärjestönsä Frontline Medicsin kanssa suorittamassa niin sanottua klinikkapäivää Itä-Ukrainan Bahmutissa. Klinikkapäivä pitää sisällään terveystarkastuksia ja reseptilääkkeiden toimittamista niitä tarvitseville.

Laidisen ryhmä huomasi kaupungissa yhdysvaltalaisen Pete Reedin Global Outreach Doctorsin avustusryhmän, jonka kanssa he olivat aiemmin tehneet yhteistyötä.

Ryhmien vaihtaessa kuulumisiaan heidän luokseen saapui kiirehtien Ukrainan armeijan auto, jolta he saivat tiedon lääkintäavun tarpeesta lähialueella, jonne Venäjän joukot olivat iskeneet. Loukkaantuneiden määrää ei tiedetty.

Paikalle päätettiin lähteä yhdessä ja mukaan liittyi kolmas autollinen vapaaehtoisia, jotka tiesivät paikan.

Lääkintämiehen kuolema

Paikalta löytyi pahasti loukkaantunut vanhempi nainen, jonka viereen Reedin ryhmän auto pysähtyi. Laidinen jäi parkkeeraamaan oman ryhmänsä autoa hieman sivummas, mutta hänen kollegansa lähtivät jo auttamaan naista.

– Kun he olivat poistuneet autosta, päätin, että ajan hieman enemmän tien reunaan, jotta molemmissa suunnissa on tilaa, jos tarvitsee nopeasti peruuttaa tai jatkaa matkaa, Laidinen kuvailee.

Heti paikalle päästyä Laidinen päätti ottaa kuvamateriaalia muistoksi, kuten hän usein muulloinkin tekee. Hän nappasi käsiinsä tuulilasin lähellä olleen kännykkänsä.

– Sain sen nauhoittamaan ja meni varmaan sekunti, kun räjähti ja näin Peten (Reed) auton liekeissä. Semmoinen iso tulipallo.

Reed kuoli iskussa. Myös apua saanut haavoittunut nainen menehtyi. Muut auton vieressä olleet henkilöt saivat vakavia vammoja.

Toinen räjähdys

Räjähdyksen paineaalto salpasi autossa olleen Laidisen hengityksen ja repi hänen brittimallisen autonsa oven auki. Hän putosi asfaltille.

– Näin vain mustaa savua enkä ketään kavereita missään. Myöhemmin kuulin kovaa huutoa, sellaista kipuhuutoa.

Hetken kuluttua Laidinen huomasi hänen ryhmänsä muiden henkilöiden juoksevan häntä kohti. Kolmikko suojautui vieressä olevan talon suojaan.

– Sitten tuli toinen räjähdys.

Venäjän joukot iskivät toisella samanlaisella ohjuksella lähelle ensimmäistä räjähdyspaikkaa. Molemmat räjähdykset tallentuivat Laidisen ajaman auton kojelautakameran tallenteelle, jota ei ole toistaiseksi julkaistu. MTV Uutiset on nähnyt tallenteen.

Pitkä pakomatka

Paniikin keskellä Laidinen juoksi viisikerroksisen suuren elementtitalon luokse, eikä hän nähnyt enää ryhmänsä muita jäseniä. Myöhemmin illalla hän kuuli Frontline Medicsin lääkintämiesten päässen pois alueelta yhdysvaltalaislehti Wall Street Journalin autolla.

Laidinen oli talossa suojassa muutaman tunnin, mutta poistui, koska sitäkin pommitettiin. Hän pääsi juosten pakoon ja piiloutui seuraavaksi tapaamiensa Ukrainan joukkojen kanssa kellariin.

– Sitäkin iskettiin kranaatinheittimillä ja tykeillä. Meni parisen tuntia ja tuli hieman hiljaisempi aika, niin kaverit päättivät, että nyt autoon ja pois.

Uusi matka tiedossa

Laidinen pääsi kaupungin keskustaan paikkaan, jossa vapaaehtoisen kokoontuvat joka aamu. Siellä Laidinen kuuli, että hänen rymänsä lääkintämiehet on saatu pelastettua ja ovat matkalla sairaalaan.

Näytti jo siltä, että Laidinen joutuisi jäämään Bahmutiin yöksi. Paikallisen vapaaehtoisen kyydissä hän pääsi kuitenkin pois ja sai kyydin Kramatorskin sairaalaalle. Puolenpäivän aikaan tapahtuneesta räjähdyksestä oli kulunut noin viisi tuntia.

Nyt Laidinen on Virossa, jossa hän valmistautuu seuraavaan lähtöön Ukrainaan. Parhaillaan hän kerää avustuksia uuteen ambulanssiin.

Lue myös:

    Uusimmat