Mainos

Virolaiskomentaja: Venäjä valmisteli Georgian-iskua pitkään

Venäjän tankkerit sotatoimissa Georgiassa.

Viron puolustusvoimien komentaja, kenraaliluutnantti Ants Laaneots arvioi Venäjän valmistelleen jo hyvän aikaa hyökkäystään Georgiaan. Postimees-lehden haastattelussa Laaneots sanoo monien sotilaallisten ja poliittisten seikkojen viittaavan tähän.

Venäjän erilaisten provokaatioiden alla Georgian johdon hermo ei Laaneotsin mielestä pitänyt, vaan se antoi omalla tunkeutumisellaan Etelä-Ossetiaan Venäjälle tekosyyn sotatoimiin.

Viron puolustusvoimien komentaja sanoo Moskovan suunnitelleen ja valmistelleen operaatioitaan jo pitkään. Siihen viittaa Laaneotsin mukaan muun muassa se, että Venäjä korjasi Abhasiassa Venäjän rajalle menevän rautatien, joka mahdollisti joukkojen nopeat siirrot. Venäjä siirsi myös joukkojaan etukäteen asemiin Pohjois-Ossetiassa, mistä ne tulivat nopeasti tunnelien kautta Georgiaan. Lisäksi Abhasian ja Ossetian separatisteille toimitettiin muun muassa raskasta sotakalustoa.

Valmistellusta operaatiosta kertoo Laaneotsin mielestä myös se, että Moskova ilmeisesti antoi viime kuukausien aikana separatistijohtajille tehtäväksi provosoida Georgia sotilaalliseen iskuun. Georgian johdon hermot eivät kestäneet paineen alla, se teki iskunsa Etelä-Ossetiaan ja Moskova sai tekosyyn operaatiolleen. Sitä kenraali vertaa puna-armeijan itse ampumiin niin sanottuihin Mainilan laukauksiin, joista neuvostoliitto sai tekosyyn hyökätä Suomeen vuonna 1939.

Viron puolustusvoimien komentajan mielestä Georgian suurin puute sotilaallisesti oli tiedustelun olemattomuus. Georgia ei saanut ajoissa ja tarpeeksi tietoa Venäjän joukkojen aikeista, liikkeistä ja ryhmityksestä alueella.

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.