Virkailija lähetti suositun kirjastokirjan tuhottavaksi Turussa – somekohu laittoi kirjaston ja kaupungin pahoittelemaan

Turun kaupungin työntekijöille on tiedossa opastusta sosiaalisen median käytöstä. Syynä on joulunpyhinä syntynyt somekohu, jonka laittoi liikkeelle yksittäisen kirjastovirkailijan aatonaattona tekemä Facebook-päivitys. Virkailija oli kertonut poistaneensa Turun kirjaston kokoelmasta Henry Laasasen teoksen Naisten seksuaalinen valta.

Turun Sanomien mukaan kirjastovirkailija oli todennut omavaltaisesti poistaneensa kirjan siitä huolimatta, että se oli suosittu ja hyvässä kunnossa. Virkailija oli sanonut kirjan menevän myyntikärryn sijaan suoraan rouhimoon ja perustellut tekoaan kansanvalistuksella.

Turun kaupunki päätyi julkaisemaan asiasta tapaninpäivänä tiedotteen. Sen mukaan julkaisusta otettua kuvakaappausta oli jaettu myös Turun pääkirjaston Facebook-sivulla, jossa aihe oli herättänyt kiivasta keskustelua. Kuvakaappaukset on sittemmin poistettu.


Kaupungin tiedotteen mukaan virkailija toimi väärin ja kirjastossa on siksi ryhdytty toimenpiteisiin.

– Pahoittelemme ikävää tapausta ja pyrimme siihen, että vastaavaa ei jatkossa tapahdu, Turun kaupungin vapaa-aikatoimialan johtaja Minna Sartes sanoo.

Turun kaupungin ohjeiden mukaan jokainen työntekijä vastaa some-käyttäytymisestään myös vapaa-ajallaan. Varsinkin työasioita on käsiteltävä harkiten.

Yksittäinen virkailija ei tee päätöksiä

Sartes korostaa, että kirjojen poistaminen ei ole yksittäisen virkailijan tehtävä. Kirjojen poistamiselle on olemassa selkeät periaatteet.

–Jos kirjaston kokoelmissa on jotakin omasta mielestä arveluttavaa, asiasta ollaan yhteydessä kirjaston kokoelmista vastaavaan palvelupäällikköön, joka yhdessä valitsijoiden kanssa tarkistaa, onko asiassa syytä ryhtyä toimenpiteisiin, Sartes kertoo tiedotteessa

Kirjojen poistaminen kokoelmasta ei ole harvinaista, vaan sitä tapahtuu jatkuvasti. Kokoelman uudistaminen tehdään kuitenkin virallisten ohjeiden mukaan.

Kirjaston kokoelmissa on kyseistä Laasasen teosta useita kappaleita.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja