Mainos

Virginian joukkomurhaaja ennestään poliisin tuttu

Yhdysvaltalaisyliopiston ammuskelija oli ollut psykiatrisessa hoidossa, ja häntä oli epäilty naisten ahdistelusta.

Yhdysvalloissa Virginia Tech -yliopistolla joukkomurhan tehnyt korealaisopiskelija oli ollut tekemisissä viranomaisten kanssa jo aikaisemmin.

Poliisi tutki Cho Seung Huin toimia pari vuotta sitten, kun joukko naisopiskelijoita oli valittanut tämän seurailleen heitä.

Eteläkorealainen englanninopiskelija oli ollut myös hoidossa mielenterveysongelmien takia. Hänellä epäiltiin olevan itsetuhoisia taipumuksia.

Cho Seung Huin opiskelutoverit kuvailevat CNN:n haastattelussa tappajaa hiljaiseksi ja sulkeutuneeksi. Hän oli muun muassa kertonut muille mielikuvitustyttöystävästään, jonka ammattina oli huippumalli.

Kirjoitti veristä fiktiota

Cho Seung Hui tunnettiin yliopistolla kammottavan ja verisen fiktion kirjoittajana. Sekä kurssitoverit että opettajat kuvaavat 23-vuotiaan kirjoituksia "häiriintyneiksi ja järkyttäviksi".

- Moni meistä opettajista oli huolissaan hänestä, ja yritimme saada hänelle apua, kertoo Chon opettaja Lucinda Roy. Hän ei omien sanojensa mukaan ollut koskaan tavannut toista niin häiriintynyttä opiskelijaa.

Verilöyly yliopistossa Virginiassa

Chon kanssa näytelmien kirjoittamista opiskellut Stephanie Derry kertoi yliopistolla ilmestyvälle Collegiate Timesille, että muilla opiskelijoilla oli tapana naureskella Chon "karmiville ja groteskeille" kirjallisille tuotoksille.

- Kuka nyt heittelee ympäriinsä vasaroita tai moottorisahoja? Vitsailimme aina, että jonain päivänä hän vielä tekee jotain, Derry sanoo lehdessä.

Omituisinta Chon käytöksessä oli Derryn mukaan se, ettei hän vastannut mitään opiskelijoiden kommentoidessa hänen kirjoituksiaan.

- Hän vain istui ja katseli meitä, muttei sanonut sanaakaan.

Tappaja jätti jäähyväisviestin

ABC -uutiskanava ja Chicago Tribune -lehti kertoivat eilen, että Cho jätti huoneeseensa pitkän jäähyväisviestin. Viestissä hän haukkui katkeraan sävyyn kampuksen "rikkaita pentuja", "petkuttajia" ja "irstailua".

- Te ajoitte minut tähän, hän kirjoitti.

Chicago Tribunen mukaan Cho oli hiljattain aiemminkin käyttäytynyt väkivaltaisesti kampuksella. Hän oli muun muassa sytyttänyt opiskelija-asuntolassa huoneen palamaan, ja häntä syytettiin joidenkin naisten vaanimisesta.

Virginian teknillisen yliopiston opiskelijat surevat oppilastovereitaan. Yliopiston ampumistapaus oli USA:n historian pahin.

- Hei, mitä kuuluu? Virginian ammuskelija huusi ennen kuin avasi tulen kampuksella. Paikalla ollut eteläkorealainen opiskelija kuvaili keskiviikkona kauhun hetkiään Virginia Tech -yliopistolla.

- Hän oli peittänyt kasvonsa, ja ruskeanvärinen lippis oli laskettu silmille. Hänellä oli silmälasit ja jonkinlainen musta ampumatakki, muisteli Park Chang Min lehtihaastattelussa.

Park, 27, puhui korealaisille toimittajille sairaalasta. Hän sanoi, että ampuja, Cho Seung Hui, kantoi mukanaan kahta käsiasetta ja suurta määrää ammuksia.

Park haavoittui muun muassa rintaan. Insinööriksi valmistuva mies istui tulituksen kohteeksi joutuneen luokkahuoneen takaosassa.

- Hän ampui ensin professorin ja sitten meitä kohti. Huone muuttui hetkessä veriseksi helvetiksi.

Cho siirtyi seuraavaksi viereiseen saliin, jossa oli meneillään saksan tunti.

- Kesti kauan ennen kuin kaikki hiljeni ja poliisit tulivat sisään. He käskivät niitä, jotka ovat kunnossa, nostamaan kätensä ylös. Minä ja pari muuta nousimme ylös, Park kertoi.

Uhrien tunnistus vie useita päiviä

Kestää useita päiviä ennen kuin kaikkien ammuskelussa kuolleiden henkilöllisyys on saatu selville, sanoo tapauksen lääketieteellisestä tutkimuksesta vastaava Marcella Fierro.

Eilen vahvistui, että kuolleiden joukossa oli useita ulkomaalaisia opettajia ja opiskelijoita.

Holokaustista hengissä selvinnyt Liviu Librescu kuoli yrittäessään estää ampujaa pääsemästä luokkahuoneeseen. Moni opiskelija jäi henkiin hänen ansiostaan, sillä hän sai viivytettyä ampujaa niin pitkään, että he ehtivät paeta ikkunasta.

Intian ulkoministeriön mukaan intialainen professori G. V. Loganathan kuoli ampujan luoteihin. Kanadan pääministerin mukaan kanadalainen ranskanopettaja Jocelyne Couture-Novak sai surmansa.

Libanonin ulkoministeriö sai tiistaina virallisen tiedon kahden 19-vuotiaan libanonilaisen opiskelijan kuolemista. Perussa kerrottiin 21-vuotiaan perulaisen opiskelijan kuolleen ammuskelussa.

Bush kunnioitti Virginian sankariprofessoria puheessaan

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush kunnioitti tänään puheessaan Virginian yliopiston professoria, joka uhrasi itsensä pelastaakseen oppilaansa.

Liviu Librescu, 76, oli Romaniassa syntynyt juutalainen, joka joutui perheensä kanssa toisen maailmansodan aikana natsien työleirille ja sieltä myöhemmin Focsanin kaupungin ghettoon. Yhdysvaltoihin Librescu muutti Israelin kautta 80-luvulla. Hän opetti yliopistossa muun muassa matematiikkaa.

Librescu meni ampujan lähestyessä luokkahuoneen ovelle ja käski oppilaidensa paeta ikkunasta. Hän itse ei koskaan päässyt pakoon.

- Tämä urhea professori asettui oven eteen samalla kun hänen oppilaansa pakenivat. Hän antoi elämänsä, jotta muut voisivat elää. Kunnioitamme hänen muistoaan ja saamme voimaa hänen esimerkistään, Bush sanoi holokaustin uhrien muistoksi perustetussa museossa.

Romanian presidentti Traian Basescu myönsi tänään Libreculle postuumisti Romanian valtion korkeimman kunniamerkin.

(MTV3-STT-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.