Viranomaiset ja asiantuntijat eri linjoilla: Saako laser-tatuoinninpoistosta syntyä arpia?

Laserilla tehtävät tatuoinninpoistot ovat yleistyneet. Hoidoissa ihoon on toisinaan jäänyt pahojakin arpia.

Joskus arvet näyttävät niin pahalta, että asiakkaat olisivat mieluummin eläneet tatuointinsa kanssa.

Tatuoinnin poistosta ei asiantuntijoiden mukaan kuitenkaan oikein tehtynä pitäisi jäädä arpia.

Vuonna 2010 Säteilyturvakeskus alkoi valvoa laserlaitteiden käyttöä tarkemmin, koska laitteiden epäasianmukaisesta käytöstä syntyi osalle asiakkaille pysyviä arpia.

Laitteet olivat yleistyneet esimerkiksi tatuointipaikkojen ja muiden yksityisten yritysten käytössä, koska laitteita pystyi tilaamaan netin kautta ja hinnat olivat pudonneet yli 50 000 eurosta alle kymmenesosaan.

Tatuointien poistoon tarvittava laserlaite on teholtaan niin vahva, että nykyään laillisesti laitetta saa käyttää vain lääkäri tai terveydenhuollon ammattihenkilö lääkärin valvonnassa ja lähetteellä.

Laserpoistot tehdään pääsääntöisesti yksityisillä lääkäriasemilla potilaan omilla varoilla. Hoitokertoja tarvitaan useita ja hoidot kestävät usein vuoden tai useampia. Yksi hoitokerta maksaa hoitoalueen koosta riippuen keskimäärin 100-200 euroa.

Säde räjäyttää värin palasiksi

Säteilyturvakeskuksen Säteilytoiminnan valvonnan asiantuntijoiden mukaan laserlaitteen säde on niin voimakas, että se voi polttaa iholle hetkessä palovamman.

– Käytännössä tatuoinninpoistossa räjäytetään tatuointiväripigmentti palasiksi. Pahimmassa tapauksessa tatuoinnin tilalle tulee pysyvä tatuoinnin muotoinen arpi, säteilyturvakeskuksen erikoistutkija Lasse Ylianttila kertoo.

Laitteita käyttävien lääkäreiden tiedot laitteen oikeaoppisesta käytöstä eivät Suomessa ole virallisen koulutuksen tai sertifikaatin takana.

Ruotsissa lääkärinkoulutusta ei tarvita, mutta laitteita saa kosmeettisiin toimenpiteisiin käyttää vain virallisen laserterapeutin sertifikaatin koulutuksen käyneet henkilöt.

Pysyviä ihovauriota ei pitäisi syntyä

Alan asiantuntijoiden mukaan laser-tatuoinninpoistossa ei ole oikein tehtynä synny pysyviä ihovaurioita ja arpia.

Yhdeksän vuotta lasertatuoinninpoistoja tehnyt Malin Ehnqvist myöntää, että kokemus on tärkeässä osassa, mutta arpien syntymistä ei silti tarvitsisi tapahtua.

– Oikein tehdyssä tatuoinnin poistossa iho ei rikkoonnu ja siksi arpia ei synny. Kun laitteita käytetään tarpeeksi matalalla teholla, iho ei vaurioidu, kertoo Ruotsissa sertifioidun laserterapeutin koulutuksen saanut Malin Ehnqvist Eiran sairaalasta.

Lisäksi alalla käytetään yhä poistoihin huonosti soveltuvia rubiinilaserlaitteita, jotka vaikuttavat vain ihon pintaan, poistavat väriä heikosti ja saattavat peittää tatuoinnin arpikudoksella.

– Rubiinilaser perustuu lämpöön ja on tarkoitettu karvojen poistoon. Nykyään on Q-switched rubiinilasereita, joita käytetään tatuoinnin poistoon, mutta arven muodostumisriski on suurempi, koska rubiinilaser polttaa ihoa. NdYag-laserlaite vaikuttaa eri tavalla. Aallonpituus vaikuttaa väripigmenttiin eikä polta ihoa, Malin Ehnqvist jatkaa.

Ihovaurio viranomaisten mukaan normaali seuraus

Viranomaisten mukaan vahinkoja voi kuitenkin syntyä. Kaikki painottavat sitä, että eräille voi tulla helpommin arpia, kuin toisille.

– Jos iho on tumma ja siinä on melaniinipigmenttejä tai jotain muita niin se energia ei siitä laserista menne siihen tatuointiväripigmenttiin vaan se absorboituu muuallekin ihoon. Tummalle ihollehan menetelmä ei toimi ollenkaan. Se toimii sitä paremmin, mitä vaaleampi iho on, säteilyturvakeskuksen erikoistutkija Lasse Ylianttila sanoo.

Erittäin tumma iho on laser-tatuoinninpoistoja tekevienkin ammattilaisten mukaan ongelmallinen, mutta muuhun kuin erittäin tummaan ihoon ei asiantuntijoiden mukaan pitäisi syntyä vauriota.

Minimaalinen arpeutumisriski

Eräillä klinikoilla katsotaan, että riski on olemassa, vaikka se onkin minimaalinen.

– Kun kyseessä on hoidon alussa tatuoinnin tumma pigmentti, iho reagoi siihen niin, että voi tulla pieniä rakkuloita, kuten pienessä palovammassa, mutta ne useimmiten paranevat hyvin nopeasti, Piotr Sikorski Lääkäriasema Cityklinikalta kertoo.

– Arpeutumisriski on olemassa toki sellaisilla potilailla, joilla on todettu (arpeutumisongelmia) aikaisemmin. Laserpoistotekniikan ansiosta se riski on kuitenkin todella pieni, Piotr Sikorski jatkaa.

Vesikelloja syntyy normaalistikin lasertatuoinninpoistossa, mutta silloin hoitoa ei saa jatkaa.

– Mikäli iholle syntyy hoidon aikana vesikelloja, niitä ei saa rikkoa jatkamalla laserkäsittelyä vaan hoito täytyy keskeyttää. Hoitoa voi jatkaa, kun iho on parantunut, Malin Ehnqvist kertoo.

Selkeneekö vastuu terveydenhuollon kautta?

Laser-tatuoinninpoistoja tekevät terveydenhoitoalan ammattilaiset ovat velvoitettuja kertomaan kaikista mahdollisista komplikaatioista hoidon yhteydessä ennen hoitojen toteutusta.

Mikäli arpi muodostuu eikä siitä ole varoitettu, on potilaalla selkeä oikeus valittaa ensisijaisesti palvelun tarjoajalle ja hakea korvausta myöhemmin potilasvakuutuskeskuksesta. Potilasvakuutuskeskus ei kuitenkaan ole toistaiseksi vielä myöntänyt lasertatuoinninpoistoista korvauksia.

Mikäli asiakas on saanut riskistä tiedon ennen operaatiota, voi potilaan olla vaikeaa osoittaa, että syntynyt vahinko on kohtuuton suhteessa saatuihin ennakkotietoihin.

Vahingoille ei ole todettu hyväksyttäviä rajoja eikä työn lopputuloksen laadusta ei ole olemassa mitään virallisia standardeja. 

Lue myös:

    Uusimmat