Vinkki kuumuutta rakastavalle: Ajoita lomasi loppukesään

Helteille ei näy loppua. (Lehtikuva)
(Lehtikuva)MTV3
Julkaistu 21.01.2011 08:00(Päivitetty 23.01.2011 19:29)

Ilmastonmuutos saa aikaan sen, että Suomeen on tulevaisuudessa tiedossa yhä enemmän lämpimiä hellepäiviä, jolloin mittari kipuaa helposti yli +30 asteeseen.

Foreca Consulting Oy:n toimitusjohtaja Pirkko Saarikivi vahvistaa, että tiettyjä ilmastollisia trendejä on jo näkyvissä.

- Keskimäärin tällaiset kovat hellepäivät tulevat yleisemmiksi. Tämähän ei kuitenkaan tarkoita sitä, että joka vuosi kesä on kuumempi ja kuumempi, sillä meillähän säät vaihtelevat kovasti sijainnistamme johtuen, Saarikivi sanoo.

Jos Suomeen siis ensi kesänä hellepäiviä tulee, ovat ne todennäköisesti kolmenkympin lämpötiloja. Harvoin kuitenkaan helteet saavuttavat Suomen kesäkuussa, joten jos lämpö on lähellä sydäntä, lomat kannattaa ajoittaa heinä-elokuulle.

- Kyllä ne hellepäivät todennäköisimmin ovat siellä heinä-elokuussa. Tuolloin lämmin ilmamassa saapuu Suomeen Itä-Euroopan laajoilta aroilta, joilla ilma on lämmennyt oikein kuumaksi. Sieltä ne vielä kiertyvät Suomen ylle tuoden oikein kuumaa ja kosteaa ilmaa, joka meistä tuntuu aivan trooppiselta, Saarikivi maalailee.

Suomeen kesäkuussa saapuvat eteläiset ilmamassat eivät yleensä ole kovin kuumia. Ja matkalla Suomeen ne ehtivät vielä entisestään jäähtyä.

1970-luvulta lähtien maapallon keskilämpötilan nousu on ollut hyvin selkeätä. Viime vuosi oli historian mitatuista vuosista yksi lämpimimpiä.

Ilmastolliset ääripäät yleistyvät

Tyypillistä ilmastonmuutoksessa on juuri se, että ilmastolliset ääripäät lisääntyvät.

- Todennäköisyys siis koville helteille kasvaa, toisaalta todennäköisyys rankoille sateille kasvaa.

Ilman lämmetessä myös sen kosteus lisääntyy. Kesällä ilmamassoihin sitoutuu enemmän kosteutta, ja tämä aiheuttaa sen, että kesällä sadekuurot voivat olla todella rajuja.

- Viime kesän kovat ukkoset on yksi oire tästä samasta ilmastonmuutosilmiöstä. Viime kesän kovat myrskyt jo indikoivat sitä, että Suomeen voi tulla jatkossakin kovia ukkosia. Tietenkin täytyy aina muistaa se, että elämme täällä pohjoisessa, eikä täällä ilmasto koskaan muutu niin hurjaksi kuin etelässä tai vaikka USA:n keskilännessä, Saarikivi painottaa.

Kevät tulee entistä aikaisemmin

Ilmastonmuutos aikaistaa myös kevättä, mikä on näkynyt mittauksissa jo usean vuoden ajan.

- Lumipeite sulaa ja järvet aukeavat keskimääräistä aikaisemmin, ja jo maalis-huhtikuulla voi hyvinkin tulla lämpimiä jaksoja.

Kolikon toinen puoli on se, että vaikka alkukesä olisi lämmin, takatalvet yleistyvät. Saarikiven mielestä tämä johtuu pohjoisesta sijainnistamme, sillä sieltä yltää tänne usein navalta asti puhaltavia ilmavirtauksia.

Ilmastonmuutos näkyy Saarikiven mielestä meidän elämässämme tänä päivänä hyvin vahvasti. Niin kauan kuin hiilidioksidipäästöt kasvavat, myös lämpötilat nousevat - ja tämä tuntuu jatkossakin aina Suomen korkeuksilla asti.

- Täällä voi kuitenkin olla kylmiä talvia edelleenkin, vaikka ilmastonmuutos jyllää taustalla. Me ollaan kuitenkin täällä pohjoisessa aina arktisia ilmamassoja lähellä, Saarikivi sanoo.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa