Vinkkejä kotiteatterisi äänieristämiseksi

Hienon kotiteatterijärjestelmän haittapuolena kerros- ja rivitaloasunnoissa on usein valittava naapuri. Ongelma voi kohdata myös omakotitalossa, mikäli valitukset liiasta metelistä tulevat oman perheen sisältä. Eikä tilanteessa auta valistuneet selitykset siitä, että laitteisto on huolella valittu, ja että ääni on oikeasti todella laadukasta.

Moni kotiteatterin rakentaja joutuukin nopeasti miettimään keinoja minimoida bassojen ja muiden äänten vuotamista naapuriasuntoihin ja -huoneisiin. Tässä vaiheessa törmätään äänieristyksen tekemisen hankaluuksiin: Todellinen äänieristyksen tekeminen ei ole helppoa saati halpaa. Mikäli et rakenna ns. kelluvasti eristettyä, studiotyyppistä kuunteluhuonetta on äänieristyksesi luultavasti jollakin tavalla riittämätön, kirjoittaa CNET -verkkolehden toimittaja Steve Guttenberg.

Kelluvasti eristetyn kuunteluhuoneen seinät, katto ja lattia ovat akustisesti ja rakenteellisesti eristetty ympäristöstään ja tämähän maksaa tietenkin tuhansia euroja. Ammattimaisesti eristetty huone saattaa keventää kukkaroa ainakin noin seitsemällä tuhannella eurolla. On syytä huomata, että äänieristys ei ole sama asia kuin huoneen akustiikan parantaminen.

Ääni välittyy huoneesta toiseen joko rakenteiden välityksellä (seinän, katon ja lattian värähtelyiden kautta) tai ilman välityksellä. Paksut matot tai seinille asennetut pehmusteet eivät juurikaan eristä tilaa, mutta ne kyllä saattavat parantaa tilan äänenlaatua.

Uutta taloa rakennettaessa äänieristykseen voidaan kiinnittää tehokkaammin huomiota, esimerkiksi väliseinien ja katon eristämisellä, mutta usein kuunteluhuoneena toimii tila, jota rakennettaessa äänieristystä ei ole huomioitu lainkaan. Muutamalla yksinkertaisella konstilla äänieristystä voidaan parantaa ainakin hieman.

Eristä ovi huolellisesti

Guttenberg kertoo käyttäneensä itse vaahtomuovista tiivistenauhaa kuunteluhuoneen oven karmissa tehdäkseen ovesta ilmatiiviimmän ja samalla ääntä eristävämmän. Tiivistenauha on laitettu karmin yläosaan ja sivuille. Oven alaosaan hän on kiinnittänyt muovisen liuskan (door sweep), joka oven sulkeutuessa juuri ja juuri pyyhkäisee lattiaa ja tekee oven rakenteesta samalla tiiviin. Mitä huolellisemmin oven eristää, sitä vähemmän ääntä vuotaa läpi. Oikein tehtynä oven äänieristys paranee merkittävästi. Samalla myös huoneen ulkopuolelta kantautuvat äänet eristyvät kuuntelunautintoa häiritsemästä.

Basson eristäminen hankalaa puuhaa

Matalien bassoäänteen eristäminen on vaikeampaa kuin korkeiden taajuuksien. Vähentääksesi subwooferin jyskeen välittymistä lattian kautta muihin tiloihin, koita asentaa se 2,5 - 5 senttiä paksun vaahtokumialustan päälle. Tällä keinolla ei saavuteta ihmetuloksia, mutta se saattaa kuitenkin auttaa hieman.

Tosin CNETin artikkelin kommenttiosuudessa ihmiset kommentoivat, että basson leviämistä muihin huoneisiin ei tällä tavalla saa vähennettyä, tai vaihtoehtoisesti rakennelmasta tulisi epäkäytännöllinen.

Toisena vaihtoehtona basson leviämisen estämiseksi Guttenberg mainitsee, että ostaa bassotoistoltaan riittävän suuret kaiuttimet ja jättää subwooferin kokonaan käyttämättä (ainakin myöhään illalla). Tämä tuskin kuitenkaan on monia miellyttävä vaihtoehto.

Yhtenä edullisena vaihtoehtona Guttenberg mainitsee myös laadukkaat kuulokkeet, mutta tämäkään vaihtoehto tuskin monia houkuttaa.

Jutun alapuolella olevaan kommenttiosuuteen voi kirjoittaa omia hyväksi havaitsemiaan vinkkejä kuuntelutilan äänieristyksen parantamiseksi.

Lue myös:

    Uusimmat