Viljaruoka auttaa painonhallinnassa

Laihduttavia ja hyvinvointia lisääviä ruokavaliovihjeitä tarjotaan kuluttajille niin houkuttelevissa muodoissa, että ravitsemuksen perustotuudet tahtovat hämärtyä. Tätä mieltä on ravitsemusterapeutti, toiminnanjohtaja Ulla Leino Leipätiedotuksesta. Tällä viikolla vietettävä viljaviikko pyrkii osaltaan palauttamaan ihmisten mieliin unohdettuja perusasioita ravitsemuksesta. Yksi niistä on viljaruokien merkitys painonhallinnassa.

Ulla Leino on työssään huomannut, että nyt kiistellään erityisesti rasvan ja hiilihydraattien merkityksestä painonhallinnassa. Liikakilojen kanssa kamppailevat kiinnostuvat ajatuksesta, että rasva ei sittenkään lihottaisi. - Se ei valitettavasti pidä paikkaansa. Asiantuntijoiden ja ravitsemustutkijoiden viime vuonna julkistamassa lihavuuden hoitosuosituksessa kehotetaan edelleenkin niukkuuteen rasvan käytössä, Leino painottaa.

Pelkillä kasviksilla ei pärjää

Pelkälle kasvislinjalle laihduttajan ei silti kannata lähteä. Leino huomauttaa, että pelkistä kasviksista ei saa riittävästi energiaa eikä elintärkeää kuitua, vaikka niistä saadaankin runsaasti muita suojaravintoaineita. Tarvitaan viljatuotteita, jotta ravintoaineet saadaan tasapainoon. Viljan kuitu antaa pitkäksi aikaa kylläisyyden tunnetta, niin ettei nälkä heti vaivaa. Esimerkiksi kunnon puuro- ja leipäaamiainen kantaa lounasruokailuun asti.

Lautasmalli ohjaa tasapainoiseen ruokailuun

Ulla Leino muistuttaa mieliin myös lautasmallin käytön päivän aterioiden koostamisen apuna. Mallin noudattaminen on helppo ja käytännöllinen tapa huolehtia tasapainoisesta ravinnonsaannista. Lautasmallin mukaan valtaosa lautasesta täytetään kasvikunnan tuotteilla: puolet lautasesta on kasviksia, neljännes viljaa tai perunaa. Lihalle tai kalalle varataan lautasen viimeinen neljännes. Kasvissyöjät täyttävät tämän osuuden palkokasveilla. Lisäksi ateriaan kuuluu 1-2 palaa leipää ja lasi rasvatonta maitoa. Jos käyttää ruokajuomana vettä, maitovalmisteet voi nauttia myös jälkiruokana tai välipalana.

(Mtv3-Finfood)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja