Mainos

Viljanviljelyyn on tulossa välivuosi

Suomessa on viljaa varastoissa kahden vuoden tarpeisiin.

Markkinatalouden lakien mukaisesti viljan hinta on romahtanut. Ylituotanto on johtanut erityisesti ohran ja kauran hinnan romahtamiseen.

Viljelijöitä askarruttaa myös epätietoisuus siitä, mitä ensi kesänä kannattaisi viljellä. Moni viljelijä laittaakin pellot ensi vuonna viljan sijasta osin öljykasveille, osin kesannolle.

Maa- ja metsätalousministeriön kaupallinen neuvos Seppo Koivula muistuttaa, että vielä pari vuotta sitten keskusteltiin siitä, riittääkö vilja maapallolla.

- Tilanne on muuttunut hyvin nopeasti, osittain myös tämän laman takia, mutta perustilanne ei ole muuttunut mihinkään. Asioita ei pitäisi katsoa vuoden, parin tähtäimellä, vaan pidemmällä aikavälillä.

Koivula uskoo, että tilanne muuttuu pian päinvastaiseen suuntaan, ja viljan hinta nousee taas.

- Meidän pitäisi oppia tuottamaan kysyntälähtöisesti, ja parhaiten viljely voitaisiin järjestää sopimusviljelyn kautta. Näihin ehtoihin voitaisiin kytkeä myös markkinahinta. Etukäteen pitäisi tarkemmin miettiä, mitä peltoon laitetaan.

Tulevaisuus silti valoisa

MTK:n puheenjohtaja Juha Marttilan mukaan on selvää, että tuotantoa on suunniteltava etukäteen.

- Ihan samoilla ajatuksilla me viljelijät olemme tässä kehitystyössä mukana. Pitää kuitenkin muistaa, että saimme hyvän sadon, mikä on aina katovuotta parempi asia.

Marttila korostaa, että pitkällä aikavälillä viljamarkkinoiden tilanne näyttää hyvältä.

- Kysyntä kasvaa, ja kaikki vilja menee jatkossa kaupaksi. Ensi vuodelle olisi kuitenkin hyvä, jos viljelijöiden suunnitelmissa olisi paljon kesantoa, jotta tasapainotettaisiin tämä tilanne. Niin on hyvä lähteä kohti tulevaisuutta.

Ylituotantoviljalle MTK antaa erilaisia käyttömahdollisuuksia. Marttilan mukaan äärimmäisenä tapauksena huonolaatuista viljaa voidaan polttaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.