Viljanleikkaajan vehnänen, Kesäyön-levite, Nokkos/pinaattiunelmakeitto(2-3:lle) 22.10.1999

Toim. Kati Nappa
Vieraana Pirjo Moisio Jalasjärven 4H-yhdistyksestä

Viljanleikkaajan Vehnänen

Juuri:


2 1/2 dl maitoa
25 g hiivaass
1dl vehnäjauhoja

Lisäksi:


1 tl suolaa
1 dl kauraleseitä
2-3 dl vehnäjauhoja
1/2 dl pellavansiemeniä
2 rkl ruokaöljyä

Voiteluun:


n. 20 g voita tai marg.
1 muna

Murenna hiiva kädenlämpöisen maidon joukkoon. Vatkaa sekaan 2 dl vehnäjauhoja. Peitä liinalla. Kun juuri kuplii ( n. 1/2 tuntia ), lisää joukkoon suola, leseet, pellavansiemenet ja jauhot vähitellen. Alusta taikina ja lisää lopuksi öljy. Peitä liinalla ja anna taikinan levähtää n. 10 min.
Kauli taikina jauhotetulla pöydällä 20x20 cm:n suuruiseksi levyksi. Leikkaa levy taikinapyörällä viideksi 4 cm:n levyiseksi nauhaksi. Voitele nauhat voisulalla ja nosta 3-4 nauhaa pystyyn leivosvuokiin leikkauspinta ylöspäin. Kohota viuhkat ja voitele ne kananmunalla. Paista 225 asteessa n. 15 min.

Kesäyö-levite


100 g maustamatonta tuorejuustoa
(esim Hovi)
1 porkkana
1 valkosipulinkynsi
8 kpl tuoreen
sitruunamelissan lehteä

Raasta porkkana hienoksi, silppua valkosipuli ja sitruunamelissan lehdet. Sekoita aineet tuorejuuston joukkoon.

Nokkos/pinaattiunelmakeitto (2-3:lle)


1 pkt pakastepinaattia tai
1 1/2 dl kuivattuja nokkosia
50 g sinihomejuustoa
1 rkl voita tai margariinia
2-3 rkl vehnäjauhoja
5 dl maitoa
loraus ruokakermaa
timjamia ja rakuunaa

Sulata rasva kattilassa, lisää vehnäjauhot ja kiehauta. Sekoita joukkoon kylmä maito. Kuumenna kiehuvaksi samalla sekoittaen. Lisää pakastepinaatti tai murustetut kuivat nokkoset ja sinihomejuustomuru. Anna kiehua muutama minuutti. Mausta ja lisää tarvittaessa loraus ruokakermaa. Tarkista maku.

Lue myös:

    Uusimmat