Viisi vinkkiä koiran vetoleikkeihin

Minun minun minun! Koirat rakastavat leikkiä veto- ja köysileluilla. Lue vinkit miten teet vetoleikeistä turvallisia sekä sinulle että koirallesi.

Aivan kuten koiran suukotteleminen, myös vetolelujen käyttö jakaa koiraihmiset kahteen leiriin: toisten mielestä köysilelut ovat koirille hyvää puruharjoitusta ja hauskaa leikkiä mikä luo siteen koiran ja omistajan välille, kun taas toisten mielestä vetoleikit rohkaisevat koiraa huonoon käytökseen.

Vetolelut kuuluvat interaktiivisiin leluihin aivan kuten pallot ja vinkulelut: niillä leikitään yhdessä ihmisen kanssa. Esimerkiksi terrierityyppiset koirat tuppaavat pitämään vetoleikeistä.

Lue viisi vinkkiä, miten teet yhteisestä kiskontaleikistä turvallisen ja hauskan.

1. Valitse lelut viisaasti

Älä valitse sellaista lelua, mikä voi mennä helposti rikki – rikkinäinen lelu voi satuttaa sekä sinua että koiraasi. Varo silmukoita ja repeytymiä, johon omat sormesi tai koiran hampaat voivat jäädä kiinni kesken leikin.

Valitse sellainen vetolelu mikä sopii koiran suuhun, mutta ei ole liian vaikeasti käsiteltävä – pitkä, keveä sekä kestävä lelu on paras ajatellen koirasi leukoja ja sinun käsiäsi. Älä ikinä käytä vetoleikkeihin mitään käyttötavaraa kuten esimerkiksi vaatteita! Älä myöskään jätä koiranleluja lojumaan tai koiranleikkejä vartioimatta.

2. Pelisäännöt selviksi

Sinun tulee aina aloittaa köysileikit, jotta on selvää että lelu on sinun, eikä koirastasi tunnu siltä että sen pitäisi suojella sitä. Ennen leikin alkua käske koiran esimerkiksi istua ja odottaa kunnes annat merkin (esimerkiksi sanomalla napakasti "Saa ottaa" tai "Ota").

Jos koira on jo lelun kimpussa ennen kuin olet valmis, lopeta leikki heti sikseen.

3. Sinä olet pomo

Ennen vetoleikkejä täytyy olla varmaa, että koira osaa käskyn päästää irti.

Käytä rauhallista, vakaata ääntä käskyttäessäsi koiraa. Monet suosittelevat, että koiraa tulisi ohjeistaa sanoilla, jotka tarkoittavat tekemistä, kuten "Irti", "Päästä irti" tai "Saa ottaa". Pidä huolta, että koira tottelee käskyjäsi leikkien tiimellyksessäkin. Tällöin koira ymmärtää, että sinä kontrolloit tilannetta. Toisin sanoen koira ei saisi ikinä voittaa vetoleikkiä.

4. Taukoja

Vetoleikkeihin voi sisällyttää muitakin leikkejä, jotka vahvistavat koirasi tottelevaisuutta. Anna koiran kiskoa köysilelua noin 10 sekuntia. Käskytä koiraa esimerkiksi istumaan tai menemään maahan ja laskemaan lelun. Muista, että leikin aloittaminen uudestaan on koiralle palkinto tottelemisesta!

5. Ei kontaktia

Viimeisenä, muttei vähäisimpänä: koira ei saa koskaan tulla aggressiiviseksi leikin aikana. Jos lelu pääsee irti koiran hampaista (joko tahattomasti tai tahallaan) ja seuraavaksi hampaat osuvat sinun vaatteisiisi tai ihoon, lopeta leikki heti. Jotkut asiantuntijat vinkkaavat, että sinun tulisi ulvahtaa kuin koira, vaikkei sinuun olisikaan sattunut. Poistu heti huoneesta tai paikalta lelu mukanasi. Älä huomioi koiraa lainkaan 30 sekuntiin ennen kuin tulet takaisin. Jatkakaa sitten leikkiä uudestaan.


Lähde: Petsugar.com

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja