Viisi koululuokallista nuoria loukkaantui vakavasti mopokolareissa viime vuonna

Mopo-onnettomuuksien vakavuutta ei ole tähän mennessä tilastoitu. Nyt pelastuslaitoksilta on saatu uutta tietoa onnettomuuksien uhreista. Liikenneturvan analyysin mukaan viime vuonna mopo-onnettomuuksissa loukkaantui vakavasti yli 120 ihmistä.

– Luku tarkoittaa, että viisi koululuokallista nuoria loukkaantui vakavasti. Todellisuudessa luku on vieläkin suurempi, sillä kaikki vakavat onnettomuudet eivät näy pelastuslaitoksen tilastoissa, toteaa toimitusjohtaja Anna-Liisa Tarvainen Liikenneturvasta.

Onnettomuudesta voi jäädä pysyvä vamma

Tyypillisiä vammoja mopo-onnettomuuksissa ovat raajojen murtumat sekä pään ja sisäelinten vammat. Monet loukkaantumiset vaativat useita leikkauksia. Murtumien hoitoajat ovat kuukausien mittaisia. Osalle mopo-onnettomuuksissa loukkaantuneista jää pysyvä haitta. Tällaisia ovat esimerkiksi liikuntarajoitteet tai päävamman jälkeiset oppimis- ja muistihäiriöt.

– Uudet, tarkemmat tiedot vakavista onnettomuuksista ja niiden taustoista auttavat kohdentamaan turvallisuustoimia oikein jatkossa, toteaa Anna-Liisa Tarvainen.

Mopoilun suosio on kasvanut viime vuosina ja samalla onnettomuudet ovat lisääntyneet. Onnettomuuksissa menehtyy vuosittain noin kymmenen ja loukkaantuu noin tuhat mopoilijaa. Loukkaantuneiden määrä on kolminkertaistunut kymmenen viime vuoden aikana.

Kyyditseminen iso riski

Autokoululiiton mukaan mopoilijoiden suurimpia ongelmia ovat virittäminen ja liian suuri ajonopeus.

– Ongelmia aiheuttavat myös ajon suunnittelemattomuus ja yllättävät ajolinjat sekä kaverin kyyditseminen, erityisesti tytöillä, sanoo toimitusjohtaja Kaija Savolainen Autokoululiitosta.

Onnettomuustilastojen mukaan joka kuudes mopo-onnettomuuksissa loukkaantunut on ollut matkustaja. Kyyditettäessä mopon hallinta vaikeutuu.

Liikennevakuutuskeskus korvaa noin 3 500 mopoilijan aiheuttamaa liikennevahinkoa vuosittain. Niistä noin 1 500 on yksittäisonnettomuuksia ja noin 1 200 törmäyksiä henkilöauton kanssa.

Mopoilijoiden turvallisuutta yritetään parantaa viime vuonna voimaan tulleella tutkintouudistuksella. Mopoilijan on osallistuttava sekä teoria- että ajokoulutukseen. Teoriakokeen lisäksi mopolla suoritetaan käsittelykoe ja mopoautolla ajokoe liikenteessä.

Lue myös:

    Uusimmat