Viineille ja konjakeille lisätulleja Trumpilta vain hetki ennen vallan vaihtumista – EU:n ja USA:n pitkäaikainen tukikiista kärjistyy

Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin hallinto korottaa tiettyjen eurooppalaisten tuotteiden tuontitulleja.

Lisätulleja kohdistetaan Ranskasta ja Saksasta tuotaviin lentokoneiden osiin sekä tiettyihin Ranskasta ja Saksasta tuotaviin viineihin, konjakkeihin ja brandyihin, kertoo Yhdysvaltojen kauppaedustajan toimisto verkkosivuillaan.

Korotetut tullimaksut tulevat voimaan 12. tammikuuta, eli noin viikko ennen Yhdysvaltojen tulevan presidentin Joe Bidenin virkaanastujaisia.

Uutistoimisto AFP:n mukaan EU-komissio valitteli torstaina Yhdysvaltojen "yksipuolisesti" sekoittaneen osapuolten neuvottelut. Komissio sanoi hakevansa kiistaan ratkaisua Bidenin tulevan hallinnon kanssa.

Tullimaksujen korotukset liittyvät Yhdysvaltojen ja Euroopan unionin 16 vuotta jatkuneeseen kiistaan lentokonevalmistajien tuista.

Syksyllä 2019 Yhdysvallat asetti tullimaksuja useille EU:ssa valmistetuille tuotteille sen jälkeen, kun Maailman kauppajärjestö WTO oli katsonut eurooppalaisen Airbusin saamien tukien rikkoneen WTO:n sääntöjä. Tuontitullien kohteeksi joutuivat muun muassa eurooppalaiset viinit, juustot ja oliiviöljyt sekä Airbusin lentokoneet.

EU vastasi omilla tullimaksuillaan yhdysvaltalaisille tuotteille marraskuussa 2020. Tulleja asetettiin lentokoneiden ohella esimerkiksi kasinopöydille ja kuntoilulaitteille. EU oli aiemmin syksyllä saanut WTO:lta vihreää valoa vastatoimilleen yhdysvaltalaisen Boeingin valtiontukien vuoksi.

Lue myös:

    Uusimmat