Mainos

Viinakorin hinta puolittui kymmenessä vuodessa

Maaliskuun alussa voimaantuleva alkoholiveron lasku näkyy selvästi etenkin väkevien alkoholijuomien hinnoissa. MTV:n uutiset kokosi oman viinakorin ja selvitti sen hintaa ennen ja nyt.

MTV:n uutiset vertaili alkoholijuomien hintoja eri vuosina keräämällä viinakorin. Esimerkkikorin reaalihinta laski jo vuonna 1995, kun Suomen alkoholinverotuksen periaatteita muutettiin.

Suurin muutos tapahtuu kuitenkin maaliskuun alussa, kun alkoholivero selvästi laskee. Silloin putoaa varsinkin väkevien alkoholijuomien hinta. Kansallisjuoma Koskenkorva maksaa silloin yhdeksän euroa, kun kymmenen vuotta sitten se maksoi nykyrahassa 16 euroa.

Ennen EU-jäsenyyttä alkoholia verotettiin arvon mukaan. Näin hienommissa juomissa kuten viskissä ja konjakissa oli mukana eräänlainen herravero .

EU-aikana alkoholin verotus on perustunut juomien sisältämän alkoholin määrään. Vuonna 1995 alkoholin hinnanmuodostus tuli läpinäkyväksi. Myös viinojen verotus suhteessa muihin juomiin keveni.

Alkoholiveroa ei ole nostettu Suomessa EU-jäsenyyden aikana, niinpä inflaatio on painanut reaalihintoja alaspäin. Ensimmäinen todella raju hinnanpudotus on kuitenkin edessä vasta maaliskuun alussa.

Stakesin alkoholitutkija Esa Österbergin mukaan kulutuksen arvioidaan kasvavan veroalen myötä jopa 20 prosenttia. Kaikki alkoholia käyttävät eivät kuitenkaan pistä hinnanalennuksen tuomia säästöjä lisäalkoholiin. Osa siirtyy kalliimpiin merkkeihin, osa käyttää säästyvän rahan muuhun.

Raittiit ja vähän alkoholia käyttävät eivät viina-alesta tietenkään hyödy, mutta ovat osaltaan maksamassa, jos alkoholihaitat kasvavat. Valtion alkoholista saamat verotulot tulevat myös laskemaan. Vaikka kulutus lisääntyisi, se ei riitä kattamaan hinnanalennusta.

MTV:n uutisten esimerkkikori sisältää seuraavat juomat koskenkorva 0,5 l, monopol konjakki 0,7 l, 3 leijona viskiä 0,7 l, finlandia-votka 0,7 l ja kolmen tähden jaloviinaa 0,5 l.

Alkon listahinnat eri vuosilta muutettiin nykyeuroiksi Tilastokeskuksen rahanarvokertoimella, joka perustuu elinkustannusindeksiin. Vertailu tehtiin vuodesta 1974 alkaen. Viinakorin hinta pysytteli 140 nykyeuron tuntumassa vielä vuonna 1994. Sitten vuonna 1995 se laskee 114 euroon, ja pysyy 110 euron kieppeillä. Maaliskuun alussa viinakorimme maksaa 71 euroa, vielä ensi viikon siis 105 euroa.

Isojen viinapullojen pullokokoa pienennettiin 0,75 litrasta 0,7 litraan vuosina 1993-94. Korin reaalihinta laski silti vuonna 1995.

Osaltaan viinan reaalihinnan alenemiseen on vaikuttanut myös ansiotason nousu. Viinakorin ostaminen vaati vielä 20 vuotta sitten teollisuuden (mies)työntekijän 22 tunnin nettopalkan, nyt 11 tunnin.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 22.02.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.