Mainos

Viimeinen miesten puku valmistui Kuopiossa

Viimeistä viedään.

Eila Petjala on ollut ompelualalla melkein 40 vuotta ja Turo Tailorin leivissä viimeiset parikymmentä. Nyt tuotanto Kuopiossa loppuu.

Perinteikäs miesten pukujen valmistaja Turo Tailor siirtää kaiken tuotantonsa ulkomaille 71 vuoden jälkeen.

Miesten pukuja ei enää ommella Suomessa teollisesti. 32 työntekijää irtisanottiin, mutta Kuopioon jää vielä muun muassa suunnittelua ja myyntiä.

- Viimeinen takki meni just äsken ohi. Tunnelmat ovat vähän semmoiset sekavat. Ei oikein jaksa ymmärtää, että onko tämä totta!

Eila Petjala ryhtyy putsaamaan konettaan. Se matkaa aikanaan Liettuaan, missä suurin osa Turo Tailorin tuotannosta on tämän jälkeen. Ompelutyötä on siirretty vähitellen ulkomaille jo vuosia.

- Kaikki on tapahtunut niin hitaasti, koska olemme ylläpitäneet laatua. Kun meidän tuotteemme tehdään jossain muualla, se on täsmälleen samannäköinen kuin se tehtäisiin Kuopiossa, vakuuttaa yhtiön toimitusjohtaja Heikki Vuorinen.

Ompelimon naisilla on laatuasiassa omat epäilyksensä. Toisen polven turolainen Elvi Kohonen on ollut talossa pikkutytöstä asti.

- Ei se ole ihan samanlaista. Täällä on se ammattitaito, joka on vuosikymmenien aikana tullut. Tuolla ulkona sen hakeminen on vielä edessä.

Turo aloitti työvaatteiden valmistajana, mutta Turo Tailorin puvut kelpaavat tänä päivänä jääkiekon olympiajoukkueen edustuspuvuiksi.

Kun Erja-Riitta Jokinen miehineen tuli taloon töihin 1970, työntekijöitä oli 650 ja vienti veti.

- Venäjän vienti puri hyvin ja myös Englantiin tehtiin. Se oli ihan työllistävää aikaa oikein kunnolla ja töitä riitti.

Valmistuspäällikkö Kaarina Korhonen asetteli tänään Turo Tailorin viimeisen Suomessa valmistetun takin vitriiniin pantavaksi. Vuorissa on kaikkien tuotantoon osallistuneiden nimet.

Katso Helka Shecterin raportti Kuopiosta

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.