Mainos

Viikin yliajajalle yli neljä vuotta vankeutta

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut helsinkiläisen Jani Petri Juhani Päivisen 4 vuoden ja 2 kuukauden vankeuteen. Mies määrättiin vangittavaksi ja suorittamaan rangaistustaan saman tien.

Päivisen auto määrättiin menetettäväksi valtiolle ja ajokielto ulottumaan kesäkuuhun 2016.

Mies tuomittiin törkeästä kuolemantuottamuksesta, törkeästä rattijuopumuksesta ja törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta sekä liikennepaosta.

11-vuotias tyttö kuoli tammikuussa suojatiellä jäätyään auton yliajamaksi. Rattijuopon auton vauhti oli yli 100 km/h.

Oikeus totesi, että Päivisen humalatila oli selvitysten perusteella vähintään 1,80 promillea. Tarkkaa määrää ei saatu selville.

Oikeus kovensi rangaistusta

Käräjäoikeus käytti jutussa koventamisperustetta, koska Päivinen oli syyllistynyt rattijuopumuksiin kuudesti aiemmin.Oikeuden mukaan teot osoittavat ilmeistä piittaamattomuutta lain kielloista ja käskyistä.

- Päiviselle rangaistusta mitattaessa käräjäoikeus toteaa, että Päiviselle syyksiluettua törkeää kuolemantuottamusta on pidettävä omassa rikoslajissaan sangen vakavana, käräjäoikeus lausui.

Teot ja menettely osoittivat törkeää piittaamattomuutta toisen henkeä ja terveyttä kohtaan. Mies ei tehnyt mitään onnettomuuden jälkeen edes selvittääkseen uhrin avun tarvetta.

- Päivinen on teon jälkeen pyrkinyt välttämään vastuutaan kiihdyttämällä pois paikalta, kertomatta asiasta kenellekään oma-aloitteisesti sekä hävittämällä puhelimensa.

- Käräjäoikeus on rangaistukseen sovellettava koventamisperuste huomioon ottaen katsonut oikeudenmukaiseksi seuraamukseksi Päivisen syyksi luetuista teoista 4 vuotta 2 kuukautta vankeutta.

Törkeän kuolemantuottamuksen minimirangaistus on neljä kuukautta vankeutta ja maksimi kuusi vuotta vankeutta.

Ei perustetta lieventää

Syytteet myöntänyt Päivinen oli vedonnut siihen, että rangaistus olisi lievennettävä, koska hän oli esitutkinnassa selvittänyt itse tekoaan. Oikeus ei tätä hyväksynyt.

Käräjäoikeus totesi, ettei Päivinen ollut kertonut yliajosta oma-aloitteisesti kenellekään, vaan hänen vaimonsa oli selvittänyt asian.

- Päivinen ei ole ollut yhteydessä viranomaisiin tai ilmiantanut itseään, vaan hän oli sen sijaan poistunut tapahtumapaikalta sekä kotoaan asian selvittyä sekä hävittänyt matkapuhelimensa jäljittämisen vaikeuttamiseksi.

- Päivinen oli otettu kiinni hänen vaimonsa tekemän ilmoituksen perusteella. Lisäksi Päivisen ajoneuvon vauriot olivat sopineet tapahtumainkulkuun. Käräjäoikeus toteaa, että tapahtumainkulku mukaanlukien Päivisen käyttämä ajonopeus ja hänen verensä alkoholipitoisuus on ollut poliisin selvitettävissä ilman Päivisen esitutkinnassa tekemää tunnustustakin, oikeus lausui.

Ei perustetta kohtuullistaa

Syytetty oli vedonnut myös siihen, että rangaistusta olisi kohtuullistettava hänen henkilökohtaisten olojensa perusteella. Päivinen vetosi siihen, että perheeseen oli vastikään syntynyt vauva.

Oikeuden mukaan kohtuullistamiseen ei ollut perustetta, koska rangaistus ei johda kohtuuttomaan tai haitalliseen lopputulokseen.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.