Mainos

Viikin tapaus: Tyttöjen väkivalta lisääntyy

Kiusaamiseen perehtynyt koulurauhan suunnittelija Eeva-Liisa Markkanen Mannerheimin Lastensuojeluliitosta pitää Helsingin Viikissä paljastunutta kiusaamistapausta hätkähdyttävänä. Jopa 40 nuorta katseli ringissä viime perjantaina, kun 14-vuotias tyttö pahoinpiteli toista samanikäistä tyttöä.

- Tyttöporukan suora fyysinen kiusaaminen kuulostaa äärimmäiseltä, mutta ei mitenkään ennenkuulumattomalta, Markkanen sanoo.

- Perinteisestihän on ajateltu, että tyttöjen kiusaaminen on epäsuoraa juoruilua, porukasta pois sulkemista ja ilkeiden viestien lähettämistä. Tyttöjen väkivaltainen käyttäytyminen kuitenkin lähenee koko ajan poikien vastaavaa.

Markkasen mukaan kiusaamisessa on usein kyse vallasta.

- Kiusaamisen syyksi voidaan antaa hyvinkin yksinkertaisia syitä, esimerkiksi erilaisuus. Kun tutkitaan tarkemmin, kyse on ryhmän valtasuhteista. Kiusaaja pyrkii saamaan itselleen valtaa.

MLL:n tutkimuksen mukaan yleistä on myöskin se, että kiusaamiseen ei puututa.

- Se liittyy esimerkiksi koululuokan epävirallisiin normeihin: halutaan toimia niin, että tulisi luokassa hyväksytyksi. Opettajalle kertominen rikkoo tietysti näitä normeja ja silloin voi joutua itse kiusatuksi, Markkanen kuvailee.

Keväällä tehdyssä MLL:n kyselyssä yli puolet vastaajista totesi, ettei ole kertonut kiusaamisesta kenellekään joko siksi, että siitä ei ole hyötyä tai siksi, että se voi pahentaa tilannetta.

Koulu huolestunut tapauksesta

Latokartanon koulun rehtori Satu Honkala kertoo, että koulussa ollaan tapauksesta huolissaan. Enempää hän ei kuitenkaan tahdo kommentoida.

- Koska tämä ei tapahtunut koulussa ja kyseessä on poliisitutkinta, en voi tätä koulun puolesta kommentoida, Honkala sanoo.

- Asiaa käsitellään meillä kiusaamissuunnitelman mukaisesti. Jos alueella tapahtuu tällaista, niin totta kai koulussa ollaan huolestuneita.

Honkala kertoo opettajille ja vanhemmille lähetetyssä sähköpostissa, että monet oppilaat ovat todenneet vanhemmilleen, että hakkaamiseen ei pidä mennä väliin ja kiusaamisesta ei saa kertoa aikuisille.

- Näin minulle on kerrottu. Nämä ovat huoltajien havaintoja, kun he ovat keskustelleet lastensa kanssa. Toki huolestuttaa, jos lapset kotona näin vastailevat, Honkala kertoo.

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.