Vaalit

Näin äänet jakautuvat – tästä pääset kuntavaalien tulospalveluun!

Vaalitulospalveluun

Vihreiden nuoret ehdokkaat rökittivät sisäministeri Ohisalon vaaleissa – Alviina Alametsä uskoo syyn löytyvän tunteita herättävistä teemoista

0:43
Näin sosiaalinen media on vaikuttanut kuntavaalikampanjointiin – Alviina Alametsä vastaa äänestäjien kysymyksiin somessa päivittäin

Vaalituloksia tarkastellessa on laitettu merkille, että monen puolueen niin sanotut isot nimet ja ministerit eivät keränneet kovinkaan suurta äänimäärää. Näin on muun muassa vihreiden osalta, sillä sisäministeri Maria Ohisalo sai näissä kuntavaaleissa 3174 ääntä, mikä on 1200 ääntä vähemmän kuin edellisissä kuntavaaleissa vuonna 2017.

Ohisaloa paremmin vihreissä menestyivät pormestariehdokas Anni Sinnemäki sekä kaupunginvaltuutetut Fatim Diarra ja Alviina Alametsä. Kysyimme Alametsältä, mistä tämä ilmiö voi johtua.

– Luulen, että se liittyy esille nostettuihin teemoihin. Olen itse työskennellyt paljon mielenterveyspalveluiden parissa, Alametsä arvioi.

Alametsän valtuustoaloitteesta Helsinkiin on perustettu avoimia mielenterveysklinikoita Myllypuroon ja Kalasatamaan.

– Moni on saanut näistä heti apua ja ne ovat olleet iso juttu ihmisille, Alametsä lisää.

Sekä Diarra että Alametsä ovat puhuneet suurista, tunteita herättävistä asioista, kuten rasismista ja seksuaalikasvatuksesta. Alametsä arvioi, että myös nämä aiheet ovat tuoneet kaksikolle äänestäjiä.

Vihreiden vaalitappiosta: "Peiliin katsomisen paikka"

Vihreiden kannatus laski viime kuntavaaleihin nähden 1,9 prosenttiyksikköä. Se tarkoittaa, että vihreillä on valtakunnallisesti 432 valtuustopaikkaa, mikä on 102 paikkaa vähemmän kuin nykyisessä valtuustossa.

– Osittain tämä johtuu varmastikin siitä, että äänestysaktiivisuus on ollut matalaa, mutta kyllä tässä on myös peiliin katsomisen paikka, tietenkin. Meillä on ollut muutamia kohuja, joita ei ole ehkä hoidettu parhaimmalla mahdollisella tavalla.

Viimeisin vihreisiin liittyvä kohu tuli ilmi vain muutamaa päivää ennen kuntavaaleja, kun Yle uutisoi Helsingin pormestariehdokas Anni Sinnemäen virkarikosepäilystä. Alametsälle rikosepäily tuli yllätyksenä. Hän toivookin jatkossa lisää avoimuutta niin puolueen sisällä kuin äänestäjienkin suuntaan.

Monet nuoret ehdokkaat käyttivät kampanjoissaan hyödyksi sosiaalista mediaa. Katso yllä olevalta videolta, miten Alametsä arvelee sen vaikuttaneen vaalien lopputulokseen!

Alta puolestaan näet Alametsän koko haastattelun MTV Uutiset Livessä.

3:20

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja