Mainos

Vihreän liiton sisäinen peli johtopaikoista kiihtyy

Vihreän liiton puheenjohtajapeli kiihtyy. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Satu Hassi on jo lupautunut asettumaan ehdolle puheenjohtajaksi kesäkuun puoluekokouksessa. Puolueessa odotellaan nyt, millaisia tulevaisuudensuunnitelmia puheenjohtaja Tuija Braxilla on.

Kolme vihreää vaikuttajaa ilmoittautui tänään ilmestyneessä Vihreässä langassa tukemaan Braxia. Oman lisänsä vihreiden henkilökysymyksiin toi myös puoluesihteeri Sirpa Kuronen. Hän kertoi torstaina ensimmäistä kertaa julkisuuteen, ettei hän asetu enää ehdolle puoluesihteeriksi seuraavalle kaksivuotiskaudelle. Tällä päätöksellä ei hänen mukaansa ole mitään tekemistä puheenjohtajakysymyksen kanssa.

Puheenjohtajakeskustelu on jo jonkin aikaa kytenyt vihreiden sisäisessä keskustelussa. Neljä viikkoa sitten Kuopiossa pidetyssä vihreän liiton 10-vuotisjuhlakokouksessa asiasta puhuttiin mutta ei kuitenkaan julkisesti. Jo tuolloin tuli selväksi, että kaikki eivät ole tyytyväisiä Braxin toimintaan puheenjohtajana. Erityisesti häntä on arvosteltu aatteellisuuden puutteesta. Keskustelua on tulkittu niin, että Brax halutaan pois puheenjohtajan paikalta.

Hassin mahdollinen ehdokkuus oli jo Kuopiossa taustakeskusteluissa esillä. Hassi itse ei kuitenkaan halunnut kommentoida asiaa mitenkään. Edellisessä Vihreässä langassa joukko vihreiden vaikuttajia esitti julkisesti Hassia puheenjohtajaksi. Joukossa olivat mukana mm. varapuheenjohtajat Erkki Pulliainen ja Harriet Lonka sekä valtuuskunnan puheenjohtaja Mika Mannermaa. Nyt Hassi on vastannut myöntävästi kutsuun.
-Vaikuttaa ilmeiseltä, että vihreiden keskuudessa on suuri tarve keskustella liiton linjasta ja toimintavasta. Kokemus osoittaa, että henkilövaalit on tehokas tapa saada tällaista keskustelua aikaan, hän sanoo Vihreässä langassa.

Perheenlisäystä näinä päivinä

Puheenjohtajatilanteen tekee jossain määrin erikoiseksi se, että Braxin tulevaisuudensuunnitelmista ei ole tarkkaa tietoa. Yleisesti arvellaan, ettei hän ainakaan sulje pois ehdokkuutta uudelle kaksivuotiskaudelle. Braxin perheeseen on aivan näinä aikoina tulossa perheenlisäystä. Äitiyttä ei puoluekentällä kuitenkaan nähdä mitenkään esteeksi puheenjohtajuudelle.

Sallamaari Muhonen, Paavo Nikula ja Pekka Sauri ihmettelevät Vihreään lankaan kirjoittamassaan kirjeessä vaatimuksia puheenjohtajan vaihtamisesta. He viittaavat siihen, että puolueelle halutaan "lisää aatteellisuutta".
-Tavoite on kaikin tavoin kunnioitettava, mutta ratkaisu ihmetyttää. Onko aatteemme kirkkaus tosiaan puheenjohtajan varassa.

Kolmikko muistuttaa, että kuluneet kaksi vuotta ovat olleet kovaa koulua puolueelle, jonka henkinen koti oli pitkään oppositio. Oppositiossa poliittiset linjaukset voi varsin sumeilematta johtaa suoraan ideologiasta, mikäli sellainen on.
-Puheenjohtajan vaihtamiselle ei kesäkuun liittokokouksessa ole tarvetta. Edessä olevat poliittiset koitokset vaativat myös liittokokouksessa asioihin painottuvaa keskustelua - sen sijaan, että valettaisiin kannuja puheenjohtajan valinnasta, kirjoittaa kolmikko.

Neljän vuoden sitoutuminen

Puoluesihteeri Kuronen perusteli päätöstään sillä, että jos puoluesihteerin tehtävää hoitaisi järkevästi, niin siihen pitäisi sitoutua neljäksi vuodeksi. Erityisen tärkeää olisi, että vaalien talouden suunnittelu olisi yhden ihmisen käsissä.
-Minä en pysty sitoutumaan siihen niin pitkäksi aikaa. Tämän homman järkevä hoito edellyttää sitä, että olisi ihminen, jolla olisi valmiutta siihen, hän kertoi STT:lle.

Kuronen sanoo suhtautuvansa puoluesihteerin tehtävään lähinnä työnä. Jonkun verran pitäisi olla myös henkilökohtaista poliittista ambitiota, ja sitä häneltä puuttuu. Kuronen korosti kuitenkin, että tällä päätöksellä ei ole mitään tekemistä puheenjohtajakysymyksen kanssa. Kyse on hänen mukaansa puhtaasti henkilökohtaisesta ratkaisusta.
-On aika tehdä jotain muuta, hän tiivisti.

Kuluneesta puoluesihteerikaudesta ikävänä asiana on jäänyt mieleen syksyn kunnallisvaalien tulos. Hän sanoi ottaneensa itse aika raskaasti sen, että vihreiden levittäytyminen ei onnistunutkaan. Tulevista suunnitelmistaan Kurosella ei ole vielä mitään muuta tietoa kuin, että edessä ovat "uudet seikkailut".
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.