Videopelien suunnittelua ohjaa viihteellisyys, ei eettinen pohdinta

Videopelien suunnittelijat eivät pidä eettistä pohdintaa pelien mahdollisista haittavaikutuksista tarpeellisena, kertoo Housemarque-pelitalon toimitusjohtaja Ilari Kuittinen. Koska pelien haitallisuudesta ei ole näyttöä, suunnittelijat keskittyvät tekemään viihdyttäviä pelejä, Kuittinen tiivistää.

- Me teemme viihdettä ja hauskoja pelejä. Jos materiaali ei sovi tietynikäisille, niin ikärajat ohjaavat yleisön tarttumaan tietyntyyppisiin peleihin.

Pelin sopivuudesta eri ikäryhmille päättää yhteiseurooppalainen PEGI-järjestelmä. Se määrittää peleille ikärajat.

Väkivaltaisten pelien yhteys väkivallantekoihin nousi keskustelunaiheeksi viimeksi Norjan joukkosurman yhteydessä. Surmatyöt tunnustaneesta Anders Behring Breivikistä paljastui, että hän pelasi innokkaasti videopelejä.

Ilari Kuittinen on myös Suomen Pelinkehittäjät ry:n puheenjohtaja. Järjestö ei ole nähnyt tarvetta ottaa virallista kantaa väkivaltakeskusteluun, koska pelien pelaamisesta syyllistetään aiempaa vähemmän.

- Aina kun tragedioita sattuu, osa ihmisistä yrittää löytää yksinkertaisen syy-seuraus-suhteen, ja pelit ovat olleet viimeisimpiä tapahtumien selittäjiä, Kuittinen sanoo.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja