Video: Katutaidetta kehyksissä – koe Suomen ensimmäisen museoidun graffitinäyttelyn parhaat palat oppaan kertomana

Suomen ensimmäisen museoidun graffitinäyttelyn parhaat palat oppaan kertomana 22:08

Keravalla tehdään historiaa. Taidemuseon näyttely Rakkaudesta vapauteen on Suomen ensimmäinen museonäyttely, joka keskittyy ainoastaan graffititaiteeseen. Näyttely jatkaa omalta osaltaan keskustelua julkisesta tilasta.

– Vapaus on sitä, että voi tehdä juuri sellaisia asioita, mitkä itse kokee tärkeäksi – siitä huolimatta, että jotkut muut vastustavat sitä. Pitää siitä omasta näkemyksestä kiinni. Se on ollut minulle aina tosi oleellista, kertoo näyttelyn kuraattori, kokenut graffitaiteilija Jouni "Psyke" Väänänen.  

Sinkan maalilta tuoksuva näyttely avaa katukalligrafian käsitettä, tyyliä ja niiden taustoja. Mukana näyttelyssä esittäytyvät lahjakkaat suomalaisgraffarit kuten Egs, EoreTrama ja Jani Tolin.

Väänänen: Katutaidebuumi on pitkän taistelun tulos

Näyttely jatkaa omalta osaltaan keskustelua julkisesta tilasta.

– Nykyinen katutaidebuumi ei ole tullut mitenkään ilmaiseksi. Vuosina 1998 - 2008 Helsingissä oli Stop töhryille -nollatoleranssihanke päällä. Siitä huolimatta graffarit jatkoivat taiteensa tekemistä, koska he kokivat sen tärkeäksi, kertoo kuraattori.

– Jopa Helsingin kaupungin rakennusvirasto on myöntänyt, että koko hanke oli iso ja kallis virhe. 

Väänäsen mukaan kyse oli "taistelusta siitä, että aina ei tarvitsisi toimia pelkästään varjoissa".

– Se taistelu johti lopulta siihen, että graffiti- ja katutaiteeseen suhtaudutaan ihan toisella tavalla. Lopputulos on ihan hyvä kaikkien kannalta.

Jani Tolin Controlled Environment 1:38

Kerava sai supertähden

Näyttelyn todellinen tähti on saksalainen graffitilegenda MadC eli Claudia Walden. Hän on myös Väänäsen yksi merkittävä esikuva. MadC:n näyttävät sisä- ja ulkoteoksensa ovat kierroksen kirsikka. Mutta ovatko työt enää graffiteja?

Videolla Väänänen kertoo vastauksen edelliseen kysymykseen, mutta myös omasta suhteestaan katutaiteeseen, valottaa graffitin historiallista pohjaa ja kertoo näyttelyn teoksista. Valtaosa töistä on tehty kyseistä esillepanoa varten.  

Mielenkiintoisen näyttelyn kruunaa mahdollisuus päästä kokeilemaan virtuaalista graffitien maalaamista. Väänänen otti pyynnöstä virtuaalisen kannun käteen ja teki teoksen, joka esittää MTV Uutisia. 

Katso kuinka Psyke maalaa MTV Uutisille vaihtoehtoisen tyylin 1:12

Lue myös:

    Uusimmat