Pääkaupunkiseudun lähijunaliikenne uhkasi lamaantua maanantaina, taustalla kiista työvuorojen ilmoittamisesta

Veturinkuljettajien työnseisaus uhkasi lamauttaa pääkaupunkiseudun lähijunaliikenteen maanantaina. Osapuolet löysivät kuitenkin keskusteluyhteyden, ja työnseisaus on peruttu.

Veturinkuljettajien huominen mielenilmaus on peruttu ja lähijunat kulkevat normaalisti, kertovat neuvotteluiden osapuolet.

VR:n mukaan se ja Rautatiealan unioni (RAU) löysivät keskusteluyhteyden tänään.

Työtaistelun tultua perutuksi osapuolet sopivat neuvottelujen jatkamisesta. 

Riita koski työvuorojen ajankohdasta ilmoittamista

Lakkouhka liittyy siihen, että liitto vastustaa VR:n uutta toimintamallia niin sanottujen heittovuorojen ajankohdan ilmoittamisesta. Voimassa olevan työehtosopimuksen mukaan "heitossa" olevalle työntekijälle on arkisin ilmoitettava työvuoro viimeistään työvuoroa edeltävänä päivänä klo 17 ja viikonloppuisin viimeistään edeltävänä perjantaina. Työvuoron ajankohtaa ei siis tiedä etukäteen tai onko työvuoroa ylipäätään.

Tähän asti työvuorot on ilmoitettu tekstiviestillä. VR:n uuden tulkinnan mukaan ilmoittamisvelvollisuus täyttyy sillä, että työnantaja asettaa työvuorot uuteen järjestelmäänsä nähtäville, RAU kertoo.

VR on ilmoittanut, että uusi systeemi tulee käyttöön maanantaina, Lajunen kertoo.

– Jouduttaisiin ravaamaan työnantajan tietojärjestelmissä jatkuvasti katsomassa, onko seuraavana päivänä töitä vai ei, Lajunen sanoo.

RAU pitää menettelyä työehtosopimuksen vastaisena.

– VR hakee tässä säästöjä siirtämällä toimiston työtehtäviä veturinkuljettajille vapaa-ajalla tehtäväksi ilman korvausta, vähän samaan tapaan kuin lipunmyynnissä on siirrytty itsepalveluun erilaisten sovellusten kautta, RAU:n puheenjohtaja Tero Palomäki sanoo tiedotteessa.

Palta: Lakko on laiton

Työehtosopimuksen vastapuoli, Palvelualojen työnantajat Palta pitää lakkoa laittomana. Paltan mukaan VR on vain päättänyt siirtyä käyttämään vuoroista ilmoittamiseen erillistä sovellusta tekstiviestin sijaan.

– Ilmoitus tulee kuitenkin myös jatkossa veturinkuljettajien puhelimeen, Paltan neuvottelujohtaja Janne Laitinen sanoo tiedotteessa.

Laitisen mukaan työehtosopimuksiin liittyvät erimielisyydet pitäisi käsitellä sitä varten sovituissa menettelyissä, ja asiaan liittyvä menettely on tällä hetkellä kesken.

– Työtaisteluiden aloittaminen kesken neuvotteluprosessin rikkoo vakavasti vallitsevaa tapaa ja on erityisen moitittavaa. Pahoittelemme matkustajaliikenteelle aiheutuvaa haittaa ja teemme Paltassa kaikkemme, jotta tilanne saadaan ratkaistua mahdollisimman pian, Laitinen sanoo.

Päivitetty kello 21.52: Lisätty tieto lakon peruuntumisesta ja päivitetty sisältöä ajantasalle.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja