Vesikatto ja sadevesijärjestelmä Heinolan asuntomessutalossa

Vesikaton tärkein tehtävä on suojata rakennusta säärasituksilta. Samalla se on myös yksi rakennuksen näkyvimmistä julkisivuista. Siksi vesikatteen valintaan kannattaa kiinnittää erityisen suurta huomiota. Materiaaliksi on tarjolla useita vaihtoehtoja: huopakattoja, tiilikattoja ja teräskatteita. Näistä teräskate on ehkä monipuolisin, mitä tulee profiili- ja värivaihtoehtoihin.

Messutaloon valittiin sileä, pystysuoraan saumattu teräskate, mutta yhtä hyvin sopivina harkittiin myös pitkittäisuritettua ja tiiliprofiloitua mallia.

Toimiva vesikatto muodostuu useista eri osista. Tärkeintä on se, että siihen kuuluva osat - profiilit, sadevesijärjestelmät, kattoturvatuotteet ja täydentävät osat kuten läpiviennit - suojaavat kokonaisuutena rakennusta sään vaihteluilta.

Kattoturvatuotteet ovat oma kokonaisuutensa, joiden on täytettävä varsin tiukat määräykset. Katon toimittaneen Rannilan mukaan kaikki tuotteet on testattu paitsi erikseen, myös yhtenä, kokonaisena järjestelmänä. VTT:n sertifikaatti siis koskee sekä erillisiä osia että kokonaisuutta. Määräykset ovat muuttuneet yksityiskohtaisemmiksi ja tiukentuneet viime vuosina.

"Uusimpana on tullut putoamisen estämistä koskeva säännöstö," kertoo myyntijohtaja Petri Meller Rannila Steel Oy:stä.
"Kun käytetään kiinnitysköysiä, ne kiinnitetään näihin kattoturvatuotteisiin. Ne kestävät putoamisen vaikutuksen, mutta toisaalta nykäisy ei saa vahingoittaa ihmistä, joka sattuu putoamaan."

Huoltotoimenpiteinä puhdistus ja naarmujen maalaus

Kaavamääräykset säätelevät usein rakentamista myös vesikatteen osalta. Siksi teräskatetta on saatavissa myös tiilikaton näköisenä. Messutalon katon malli on perinteinen pystysaumamalli ja ensi kesästä lähtien sitä on saatavana leveämmällä saumalla ja erilaisella saumalistalla.

Perusvesikattoväreinä Suomessa käytetään yleisimmin harmaan, mustan, punaisen ja ruskean sävyjä. Mitä erilaisimmat värit ovat sinänsä helposti saatavissa, mutta kaavamääräykset rajoittavat käytön pääasiassa edellä mainittuihin.

Kattotoimittajaa valitessa kannattaa olla tarkkana takuiden suhteen. Esimerkiksi Rannila antaa pinnoitteelle ja värinkestävyydelle 15 vuoden takuun.
"Käytännössä meillä on suunnittelun lähtökohtana se, että kun rakennus tehdään meidän sertifioiduista tuotteistamme, suunnitteluikä on 100 vuotta", Meller kehaisee.

Olipa vesikate mitä materiaalia tahansa ja sen takuut miten pitkät hyvänsä, täytyy muistaa että mikään kate ei kestä ikuisesti - ei ainakaan silloin, jos sitä ei huolleta. Teräskatteen huollontarve on kuitenkin melko vähäinen.

"Sekä katto että kourut on puhdistettava mieluiten kahdesti vuodessa. Oksat, lehdet ja muu roska on poistettava koska ne kouruja tukkiessaan saavat ajan mittaan aikaan vaurioita. Toinen tärkeä seikka on mahdollisten naarmujen paikkaaminen - niitähän syntyy helpoimmin asennusvaiheessa. Kun ne käsitellään välittömästi pullossa saatavalla paikkausmaalilla, katteen ikä on mahdollisimman pitkä."

(JKA 26.10.2003)

Lue myös:

    Uusimmat