Verkostomarkkinointi siirtyi sijoitusbisnekseen

Yritykset tarjoavat jäsenilleen ainakin lupauksia huimista tuotoista ja paremmasta elämästä. Nettimaailma antaa salamyhkäisille liiketoimille sopivan, anonyymin toimintakentän.

Viime vuosien aikana verkostomarkkinoijat ovat jättäneet taakseen pelkän tavarakaupan. Uusi bisneskenttä on löytynyt sijoitusalalta. Nyt suomalaisia kosiskellaan tienaamaan muun muassa valuuttakaupan, urheiluvedonlyönnin ja nettipokerin avulla. Kahden suomalaisia värvänneen yrityksen johtajia oli erittäin vaikeaa tavoittaa, kun MTV:n 45 minuuttia -ohjelma yritti selvittää verkostojen taustoja.

Salamyhkäinen toimintatapa on pantu merkille myös sisäministeriössä.

- Toimintamuodoista on tullut erittäin kryptisiä. Ne tekevät asioiden ymmärtämisen ja niihin puuttumisen todella hankalaksi, kertoo arpajaishallinnon päällikkö Jouni Laiho.

Laihon mukaan ongelmana on myös se, että monille nykypäivän verkostoyrityksille ei tunnu löytyvän valvovaa viranomaista. Hän nostaa esimerkiksi erilaiset netissä tarjottavat "vakuutukset". Niihin vaikkapa 50 euroa sijoittavan jäsenelle luvataan kymmenien tuhansien tienestit vain muutaman vuoden kuluttua.

- Sen voi toki sanoa, että näillä ei ole mitään tekemistä vakuutuksen kanssa. Asia ei oikein kuulu sen enempää vakuutusvalvontavirastolle kuin rahoitustarkastuksellekaan. Meillä on eräänlainen pula työkaluista, Laiho kiteyttää.

Pakkovoitolla rahoiksi

Kansainvälinen Alston Price kertoo tuovansa jäsenilleen rutkasti rahaa urheiluvedonlyönnin ja nettipokerin ympärille viritetyllä liiketoiminnalla. Jäseniä on kosiskeltu viime aikoina ahkerasti ympäri Suomea. Erityisen hyvin sijoitus tuottaa, jos mukaanlähtevä värvää lisää jäseniä alalinjaansa.

Vedonlyöntibisnekseen pääsee mukaan noin 400 euron sijoituksella, jonka firma lupaa moninkertaistaa sijoituksen lyhyessä ajassa. Potentiaalisille jäsenille kerrotaan, että firma tienaa vedonlyönnissä suuria summia niin sanotulla arbitraasilla eli pakkovoitolla. Tilaisuus pakkovoittoon voi aueta, kun kaksi eri vedonlyöntiyhtiötä tarjoaa tiukassa ottelussa pelaajille erilaisia kertoimia.

Oman ESBC-yrityksensä 1990-luvulla perustanut vedonlyöntiasiantuntija Jorma Vuoksenmaa ei suhtaudu kovin toiveikkaasti arbitraasin mahdollisuuksiin.

- Näitä on pystytty joskus aikoinaan tekemään enemmänkin, mutta nyttemmin pakkovoiton mahdollisuudet ovat selvästi vähentyneet.

Vuoksenmaan mukaan pakkovoittosuunnitelmaan liittyy useita riskejä. Esimerkin kaltaisiin tilanteisiin pystyy lyömään vain pieniä vetoja, koska peliyhtiöt pyrkivät hallitsemaan riskejää. Ongelmana on myös toteuttamisriski: koskaan ei voi olla varma saako ensimmäisen vedon jälkeen toisen vedon sisään.

- Omassakin liiketoiminnassani arbitraasivedot näyttelevät varsin pientä roolia.

Ruotsalaiskolumnisti varoitti

Alston Pricen uuteen bisnekseen, T6Poker.com -nettipokeriyritykseen panosta tarvitaan vähintään 600 euroa. Tuotto-odotukset ovat kovat ja jäsenen kerrotaan tienaavan erityisen hyvin, jos hankkii lisää jäseniä sijoittajiksi. T6Poker.com tähtää reilussa vuodessa kolmen suurimman nettipokerisaitin joukkoon.

Toimitus yritti selvittää, miten suuret suunnitelmat muuttuvat todeksi, mutta se osoittautui erittäin vaikeaksi. Puhelimella tavoitettu suomalaisvärvääjä kieltäytyi kertomasta mitään tietoja Alston Pricen toiminnasta.

Myös Ruotsissa värvärit ovat kiinnittäneet pokeri-ihmisten huomion. Arvostettu ruotsalainen pokerikolumnisti Ola Brandbom varoitti äskettäin Expressen-lehden lukijoita T6Poker.comista.

Nettisivuilla firma ilmoittaa yhteystiedoiksi vain sähköpostiosoitteita. Toimituksen Alston Pricelle jättämään yhteydenottopyyntöön ei vastattu. Belizeen rekisteröity Alston Price kieltää säännöissään jäseniä puhumasta medialle. Jäsenet suostuvat liittyessään jopa siihen, että he eivät ryhdy oikeustoimiin yrityksen kanssa.

Valuuttakerhon hämärät taustat

Vaitonainen tiedotuslinja on myös Panamaan rekisteröidylla WinClubilla, johon kohdistuneesta pyramidipeliepäilystä MTV:n uutiset kertoi jo aiemmin tänä vuonna.

Yli 400 prosentin vuosituottoja euron ja dollarin valuuttakaupalla lupaileva kerho vaihtoi nimensä marraskuussa WinCapitaksi, mikä yllätti myös jäsenet. Toimitus on saanut runsaasti vihjetietoja WinClubin johtajista, mutta kukaan heistä ei ole myöntänyt kuuluvansa klubin johtoon.

Jäsenille WinClubin salaisuudeksi kerrotaan valuuttakurssien liikkeitä ennakoiva tietokoneohjelma. Valuuttakaupan ammattilaiset ovat ihmetelleet, miksi taloustieteen Nobelin arvoinen keskintö halutaan piilottaa suurelta maailmalta ja antaa vain suomalaisten piensijoittajien käyttöön.

Klubia puolustavien nettikeskustelijoiden mukaan ohjelman kehittänyt salaperäinen Hannu on nero, joka haluaa hyvästä sydämestään auttaa lähimmäisiään. Ulkomaille nykyään osoitteensa ilmoittavalla Hannulla on Suomessa ulosotossa lähes 140 000 euroa. Viime vuonna hän sai velallisen epärehellisyydestä ja kirjanpitorikoksesta tuomion. Teot liittyivät miehen ravintolabisneksiin Tampereella 2000-luvun alkupuolella. Toimitus ei saanut Hannuun yhteyttä.

Verkostomarkkinointia kritisoivia nettisivuja ylläpitävä Jari Vikman tuntee Hannun jo 1990-luvulta. Hannu oli tuolloin johtamassa Nefernet-verkostoa, jossa jäsenten oli määrä rikastua mm. kaupittelemalla sähkösopimuksia.

- Siinä tuli takkiin noin 16 000 markkaa. Tuo kokemus innosti minut tähän kriitikon rooliin, Vikman selittää.

Juttu yhä KRP:n pöydällä

WinClubilla on Suomessa arviolta ainakin pari tuhatta jäsentä, joista jotkut ovat tehneet sijoituksensa esimerkiksi remonttia varten haetulla pankkilainalla. Osa jäsenistä kertoo saaneensa klubista vuosien aikana jopa satojatuhansia euroja. Useimmat jäsenet ovat vakuuttuneita siitä, että tuotot todella tulevat valuuttakaupasta.

Rikosilmoituksia klubista ei ole tehty, mutta keskusrikospoliisi on tarkastellut sen toimintaa jo pitkään. Tällä hetkellä poliisi ei halua kommentoida julkisuudessa esiselvityksen etenemistä.

Lue myös:

    Uusimmat