Mainos

Verilöyly saksalaiskoulussa - 18 kuoli

Erfurtin kaupungissa Saksassa on sattunut ampumavälikohtaus. Aseistautunut mies tunkeutui kouluun ja surmasi 18 ihmistä.

Vastikään koulusta erotettu oppilas ampui 17 ihmistä sekä itsensä tänään Saksan Erfurtin kaupungin koulussa. 19-vuotias ampuja tappoi 13 opettajaa, kaksi oppilasta, kanslistin, yhden poliisin ja sitten itsensä.

Surmansa saaneet oppilaat olivat tyttöjä. Ampujalla oli käytössään pumppuhaulikko ja käsiase. Poliisin tiedottaja Manfred Grube kertoi, että poliisi kohtasi kauhistuttavan näyn ammuskelun jälkeen koulun sisältä. Ruumiita lojui koulun käytävillä ja vessoissa.

Onneton tapahtuma sai alkunsa, kun 700 oppilasta oli aloittamassa kevätkauden loppukoetta. Yhden matematiikan kokeeseen osallistuneen oppilaan mukaan ampuja oli sanonut, ettei aio kirjoittaa mitään ja alkanut sitten ampua. Gruben mukaan mustiin pukeutunut ampuja ei ollut osallistunut kokeeseen.

Ampuja linnoittautui luokkahuoneeseen ja pakotti oppilaita mukaansa luokkaan. Oppilaat kiinnittivät ikkunaan avunpyynnön. Koulun talonmies hälytti virkavallan paikalle kello 11:05. Sadat poliisit piirittivät koulua. Mies ampui itsensä pistoolilla, kun poliisit lähestyivät häntä. Tapahtuman jälkeen noin 180 koulun oppilasta sai kriisiapua läheisellä urheilukentällä. Gutenbergin yläasteella ja lukiossa on noin 750 iältään 10-19-vuotiasta koululaista.

Noin 200 000 asukkaan Erfurt sijaitsee Saksan itäosassa noin 200 kilometriä Berliinistä lounaaseen. Sosiaalidemokraattinen puolue peruutti tapaamisensa Duisburgissa ampumatapauksen vuoksi. Samaan aikaan, kun ampuja riehui koulussa Saksan parlamentti keskusteli ampuma-aseiden kontrollin tiukentamista koskevasta laista.

Tapaus oli Euroopan pahin sitten Skotlannin vuoden 1996 ampumatapauksen, missä surmansa sai 16 lasta, yksi opettaja sekä ampuja itse.

Ampumistapauksia kouluissa

Tammikuu 1979: Brenda Spencer -niminen oppilas ampuu kaksi ihmistä ja haavoittaa yhdeksää Clevelandin peruskoulussa San Diegossa Kaliforniassa. Syyksi ampumiseen hän mainitsee: "En pidä maanantaipäivistä".

Maaliskuu 1996: Pyssymies tunkeutuu Dunblanen ala-asteelle Skotlannissa ja ampuu 16 lasta sekä näiden opettajan ennen kuin tappaa itsensä.

Maaliskuu 1997: Rynnäkkökiväärillä aseistautunut mies hyökkää satojen oppilaiden kimppuun kahdessa koulussa Sanaassa Jemenissä. Mies tappaa kuusi lasta ja kaksi aikuista. Hän saa kuolemantuomion.

Lokakuu 1997: Pearlin lukiossa Pearlissä Mississipissä 16-vuotias poika puukottaa ensin äitinsä ja ampuu sen jälkeen kaksi oppilasta koulussaan.

Joulukuu 1997: Heathin lukiossa Kentuckyssä 14-vuotias poika tappaa kolme rukoustilaisuuteen osallistunutta oppilasta.

Maaliskuu 1998: Westsiden koulussa Jonesborossa Arkansasissa 13- ja 11-vuotiaat pojat laukaisevat palohälytyksen ja alkavat sen jälkeen ampua opettajia ja luokkatovereitaan. Neljä oppilasta ja opettaja saavat surmansa.

Huhtikuu 1999: Kaksi oppilasta tappaa 12 koulutoveriaan ja yhden opettajan Columbinen lukiossa Littletonissa Coloradossa. Verityön jälkeen he tappavat itsensä.

Marraskuu 1999: Meissenissä Saksan itäosassa 15-vuotias oppilas puukottaa opettajansa sen jälkeen kun on lyönyt vetoa asiasta luokkatoverinsa kanssa.

Maaliskuu 2000: Brannenburgissa Baijerissa 16-vuotias yksityiskoulun oppilas ampuu opettajansa ja yrittää sen jälkeen tappaa itsensä. Yritys epäonnistuu ja oppilas vaipuu koomaan. Ampumisen syynä oli se, että oppilas oli kärähtänyt kannabiksen poltosta huumetestissä.

Helmikuu 2002: Freisingissä, Münchenin lähellä sijaitsevassa pikkukaupungissa, koulusta erotettu oppilas ampuu kolme ihmistä ennen kuin tappaa itsensä.

Huhtikuu 2002: Erfurtissa, Saksan itäosassa entinen oppilas avaa tulen koulussaan ja tappaa 17 ihmistä ja sen jälkeen itsensä.

(MTV3-STT-DPA-Reuters-AFP)


(Seitsemän uutiset 26.04.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.