Venäläisten kiinteistökaupat estettiin – Puolustusministeri Häkkänen: Syynä kytkökset Venäjän valtionhallintoon

Puolustusministeriö on selvittänyt venäläisten kiinteistökauppojen täyskieltoja – Antti Häkkänen kertoo videolla, mitä vaihtoehtoja on ilmennyt 0:47
Puolustusministeriö on selvittänyt venäläisten kiinteistökauppojen täyskieltoja – Antti Häkkänen kertoo videolla, mitä vaihtoehtoja on ilmennyt.

Puolustusministeriö esti kolme venäläisten kiinteistökauppaa Itä-Suomessa. Kaupoilla oli kytköksiä Venäjän valtionhallintoon, kertoo puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.).

Puolustusministeriö tiedotti tänään estäneensä kaksi kiinteistökauppaa Ruokolahdella ja yhden Kiteellä.

Puolustusministeri Antti Häkkänen kertoi eduskunnassa medialle, että kaupoilla oli selvästi kytköksiä Venäjän valtionhallintoon ja turvallisuusviranomaisiin.

– En avaa yksityiskohtia, mutta selvityksessä on paljastunut, että on kytköksiä Venäjän valtionhallintoon ja tiettyihin turvallisuusviranomaisiin, Häkkänen kommentoi.

"Tällaisissa tapauksissa nousee punainen kortti"

EU- ja ETA-maiden ulkopuolisten ostajien kiinteistöhankinta on Suomessa nykyisin luvanvaraista.

Puolustusministeriö perusteli tämänkertaista ostosten kieltämistä muun muassa sillä, että hankintojen "voidaan arvioida vaikeuttavan maanpuolustuksen järjestämistä tai alueellisen koskemattomuuden valvontaa ja turvaamista".

Ruokolahdella tehdyistä kaupoista toinen oli yksityishenkilön ja toinen yrityksen tekemä, Kiteen kauppaa yritti yksityishenkilö.

Häkkänen ei avannut toimittajille, minkälaisia kiinteistöjä venäläisten havittelemat kohteet olivat. Kiinteistö tarkoittaa viranomaiskielenkäytössä maa-aluetta, käytännössä tonttia, sekä sillä mahdollisesti sijaitsevia rakennuksia.

Ministeri muistutti, että kiinteistökauppoja kontrolloimalla suojataan Suomen kansallista turvallisuutta.

– Tällaisissa tapauksissa nousee punainen kortti. Silloin näitä ei lasketa läpi.

Lue myös:

    Uusimmat