Venäläistähti ei ole tervetullut Ruotsiin – närkästynyt legenda sortui ala-arvoiseen kommentointiin: "Totuus on kuitenkin se"

Ruotsin ja Venäjän taitoluisteluliittojen välille kehkeytyi riita, kun ruotsalaiset peruivat lajin supertähden Aleksandra Trusovan kutsun saapua Tukholmaan, kertoo Aftonbladet.

Trusovan, 18, oli määrä saapua Ruotsiin elokuussa. Hopealle Pekingin olympialaisissa luistelleen venäläisen oli kutsuttu kouluttajaksi nuorille luistelijoille suunnattulle leirille.

Ruotsin taitoluisteluliitto kuitenkin puuttui peliin. Liitto kehotti tukholmalaisseura Djurgårdenia perumaan Trusovan tulon Ruotsiin. Venäläisurheilijat eivät ole olleet tervetulleita kansainvälisiin tapahtumiin sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan helmikuun lopulla.

Ruotsin taitoluisteluliiton mielestä Trusovan saapuminen tapahtumaan ei ollut sopivaa.

– (...) koska se sotii perustavanlaatuisesti liiton arvoja vastaan ja voi vakavasti vahingoittaa ruotsalaista taitoluistelua, liiton tiedotteessa sanotaan.

Seura päätti noudattaa liiton ohjeistusta, joten Trusovan tulo peruuntui.

– Haluamme selventää, että kutsumalla neiti Trusovan paikalle, toimimme hyvässä tarkoituksessa luodaksemme lapsille ja nuorille sekä valmentajille mahdollisuuden tähän koulutukseen. Keskustelussamme Trusovan ja hänen perheensä kanssa on tehty selväksi, että hän ei edustaisi Venäjää, Venäjän taitoluisteluliittoa tai seuraa, vaan osallistuisi yksityishenkilönä edustaen itseään.

Venäjän olympiakomitean joukkueessa luistellut Trusova sijoittui Pekingin olympialaisissa toiseksi maannaisensa Anna Scherbakovan jälkeen.

Ruotsalaisten toimintaa ei arvatenkaan katsottu hyvällä Venäjällä. Yksi äänekäs kritisoija on ollut Aleksei Jagudin, joka voitti urallaan olympiakultaa ja neljä maailmanmestaruutta.

– En ole lainkaan yllättynyt. Tässä ei ole enää kyse urheilusta, vaan politiikasta. Totuus on kuitenkin se, että ruotsalainen taitoluistelu, joka pysyy surkealla tasolla, menettää upean mahdollisuuden saada apua yhdeltä lajin suurimmalta tähdeltä, Jagudin sauhusi Telegram-tilillään.

– Ruotsin liitto ei ymmärrä sitä. Tai he ymmärtävät, mutta taipuvat ulkopuolisen paineen alla.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja