Mainos

Venäläiskoulun panttivangit vapautettu

Etelä-Venäjän koulukaappaus on ohi. Kuolleita on ainakin 110 ja haavoittuneita yli 400. Venäjän erikoisjoukot saartavat sekä kaappaajien paennutta ryhmää että kouluun linnoittautunutta ryhmää.

Venäjän turvallisuuspalvelun FSB:n aluejohtaja Valeri Andrejevin mukaan pohjoisossetialaiseen kouluun tunkeutuminen ei ollut suunniteltua.

- Haluan tähdentää, ettei mitään sotilaallista operaatiota ollut suunniteltu. Aikomuksemme oli jatkaa neuvotteluja, hän sanoi RTR-televisiolle.

Jo aiemmin arveltiin, että koulun sisällä olleet sieppaajat saattoivat omalla toiminnallaan aloittaa sotilaiden hyökkäyksen. Andrejevin kommentit vahvistivat tätä näkemystä.

Jopa sata panttivankia kuollut

Venäjän erikoisjoukot hyökkäsivät puolenpäivän aikaan kaapattuun koulurakennukseen Beslanissa Pohjois-Ossetiassa. Erikoisjoukot saivat kiivaan laukaustenvaihdon jälkeen rakennuksen voimistelusalin haltuunsa ja vapauttivat kaikki siellä olleet panttivangit.

Taistelut ilmeisesti jatkuvat koulun muihin osiin linnoittautuneiden kaappajien kanssa. Vielä ei tiedetä, onko heillä panttivankeja mukanaan.

Uutiskanava CNN:n mukaan Beslanin koulun voimistelusalissa löytyi suuri määrä ruumiita. Brittiläinen ITV-televisioyhtiö kertoi rakennukseen sisälle päässeen toimittajansa tietoihin viitaten, että ruumiita saattaa olla jopa sata.

Viranomaisten mukaan sairaalaan on viety 400 haavoittunutta panttivankia, joista jopa 180 olisi lapsia. Venäläisjoukot kuitenkin kertovat, että suurin osa panttivangeista on elossa.

Haavoittuneita hoidetaan läheisessä Vladikavkazin kaupungissa, Beslanissa sekä paikalle kuljetetuissa kenttäsairaaloissa.

Uutistoimistojen mukaan Venäjän erikoisjoukot saartavat rakennusta, jonne koulusta paenneet kaappaajat ovat linnoittautuneet.

Ainakin kymmenen kaappaajan kerrotaan saaneen surmansa päivän tulitaisteluissa.

Vapautetut: Koulussa ehkä jopa 1500 ihmistä

Aseistettu ryhmä piti Pohjois-Ossetiassa sijaitsevassa Beslanissa panttivankinaan koulun väkeä kolmatta päivää. Koulussa olleiden panttivankien määrästä ei edelleenkään ole varmaa tietoa.

Viranomaiset olivat ilmoittaneet kaapatussa koulussa olleen noin 300 lasta ja aikuista. Aiemmin vapaaksi päässeet panttivangit kertoivat venäläislehtien haastatteluissa, vankeja oli reilusti yli tuhat.

- Ei siellä 300:a ole, vaan yhteensä 1500 ihmistä. Ihmiset makaavat toistensa päällä, Zalina Dzandarova kertoi Kommersant-sanomalehdelle. Hän oli yksi 26 naisen ja lapsen ryhmästä, jotka päästettiin lähtemään koulusta eilen.

Myös Izvestija-sanomalehden haastattelema panttivanki arvioi, että "meitä oli koulussa ainakin 1500". Naishaastatellun nimeä ei kerrottu.

Aseistetut miehet pitivät koulussa ihmisiä panttivankeinaan keskiviikkoaamusta lähtien. Panttivankien voinnista ei tihkunut tietoa. Panttivangeille ei saatu toimitettua ruokaa, vettä heillä on tiettävästi ollut saatavilla.

Eilen illansuussa kaappaajat vapauttivat eilen illansuussa yhteensä 26 panttivankia, joiden joukossa oli naisia ja pikkulapsia.

Koulukaappaajat vaativat Tshetshenialle itsenäisyyttä, kertoi kaappareiden kanssa neuvotellut Pohjois-Ossetian presidentti Aleksandr Dzasohov uutistoimisto Reutersin mukaan.

Beslanin panttivankidraama vaiheittain

Keskiviikko 1. syyskuuta:

- Tuntematon määrä aseistettuja miehiä ja naisia tunkeutuu Beslanin kaupungin kouluun Pohjois-Ossetiassa Etelä-Venäjällä ja ottaa lapsia, koulun henkilökuntaa ja opettajia panttivangeiksi.

- Viitisenkymmentä panttivankia pääsee pakenemaan valtauksen yhteydessä. Myöhemmin kaapparit vapauttavat vielä 15 vankia.

- Päivällä kaappaajat ilmoittavat miinoittaneensa koulun ja tappavansa 50 panttivankia jokaista kaapparia kohti joka kuolee mahdollisessa valtausyrityksessä. Kaappareiden lukumääräksi arvellaan 17-24.

- Koulun ympärille aletaan kerätä sotilaita, poliiseja ja turvallisuuspalvelu FSB:n erikoisjoukkoja. Kaappareihin saadaan neuvotteluyhteys.

- Venäjän presidentti Vladimir Putin keskeyttää lomansa ja palaa Moskovaan.

- Tshetsheenijohtaja Aslan Mashadov kiistää, että hänen joukoillaan olisi mitään tekemistä koulukaappauksen kanssa.

- Venäjä pyytää YK:n turvallisuusneuvoston koolle hätäistuntoon. Turvaneuvosto vaatii panttivankien vapauttamista.

- Koulun ympäristöstä kuullaan koko yön hajanaista tulitusta.

Torstai 2. syyskuuta:

- Koulussa kerrotaan olevan yli 350 panttivankia. Viranomaiset ilmoittavat, että voimakeinojen käyttämistä panttivankien vapauttamisessa vältetään.

- Iltapäivällä kaapparit vapauttavat 26 ihmistä, mutta kieltävät edelleen ruuan ja veden toimittamisen kouluun. He eivät myöskään suostu ehdotukseen, jonka mukaan panttivankeina olevat lapset vaihdettaisiin aikuisiin.

- Putin peruuttaa matkansa Turkkiin.

- Koululta kuullaan yöllä kaksi räjähdystä ja hajanaista ammuntaa, mutta tilanne rauhoittuu.

Perjantai 3. syyskuuta:

- Koulusta vapaaksi päässeet panttivangit kertovat, että sisällä on jopa 1500 ihmistä.

- Kun koululle lähetetään auto hakemaan kuolonuhreja, alkaa tulitaistelu. Useita ihmisiä pakenee laukaustenvaihdon yhteydessä.

- Beslanin kriisikeskus kertoo, että ampuminen on pakottanut venäläiset erikoisjoukot hyökkäämään kouluun. Koulun katto romahtaa ainakin osittain sisään. Erikoisjoukot rynnäköivät sisään rakennukseen ja ottavat sen haltuunsa.

- Osa kaappareista pakenee kohti rautatietä ja osa piiritetään Beslanissa sijaitsevaan taloon.

- "Suurimman osan" lapsista ilmoitetaan olevan hengissä.

- Vallatun koulun voimistelusalista löytyy kymmeniä ruumiita.

(MTV3-Reuters-AFP-Itar-Tass-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.