Mainos

Venäläiskone uhkaili USA:n tiedustelukonetta Itämerellä? – "Vaarallinen ohilento"

Venäläinen hävittäjäkone uhkaili Itämeren yllä yhdysvaltalaista tiedustelukonetta viime tiistaina, kertoo Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon STT:lle.  

Pentagon luonnehtii venäläisen Su-27-hävittäjäkoneen käyttäytymistä vaaralliseksi. Ministeriön edustaja ei kertonut, miten lähellä koneet olivat toisiaan.

Joidenkin lähteiden mukaan koneiden välinen etäisyys olisi ollut hyvin pieni, ehkä jopa vain metrejä. Asiasta kertoo Washington Free Beacon -julkaisu.  

STT tavoitti Pentagonin tiedottajan Mark Wrightin lauantaina päivällä.  

-Huhtikuun seitsemännen päivän aamuna yhdysvaltalainen RC-135U-kone oli rutiinilennolla kansainvälisessä ilmatilassa, kun sitä uhkaili venäläinen Su-27-hävittäjäkone tavalla, joka oli sekä vaarallinen että epäammattimainen.  

Wright kertoo, että Yhdysvallat aikoo vastata Venäjälle diplomaattisin ja virallisin toimin. Hän ei tarkentanut, mitä nämä toimet ovat.  

Venäjän puolustusministeriön edustaja kertoi venäläisille uutistoimistoille, että venäläishävittäjä meni Itämerelle tunnistamaan rajaa kohti lentänyttä tuntematonta konetta. Edustaja sanoi, että koneen transponderi eli tunnistuslaite ei ollut päällä. Tällöin tutkassa näkyvää konetta ei pystytä tunnistamaan.  

Venäläislähteiden mukaan hävittäjä lensi koneen ympärillä useita kertoja ja tunnisti sen yhdysvaltalaiseksi. Tämän jälkeen yhdysvaltalaiskone muutti kurssiaan.  
  
Riskit kasvavat Itämeren yllä  
  
Itämeren yllä on sattunut hiljattain muitakin tapauksia, jotka olisivat voineet olla vaarallisia. Esimerkiksi maaliskuun loppupuolella Ruotsin ja Naton koneet seurasivat venäläisiä pommikoneita. Liikkeellä oli kaksi Tu-22M-pommikonetta, joiden tukena oli Su-27-hävittäjiä.  

Venäläiskoneet lensivät kansainvälisessä ilmatilassa ilman transpondereita.  
Maaliskuun puolivälissä raportoitiin, että toistakymmentä venäläistä konetta lensi siviilitutkien näkymättömissä Itämeren kansainvälisessä ilmatilassa kohti Kaliningradia.  
Asiantuntijat pitävät näitä "pimeitä lentoja" riskialttiina.  
STT:n aiemmin haastattelemat asiantuntijat ovat arvioineet, että siviilitutkissa näkymättömien sotilaskoneiden liikenteen lisääntyminen uhkaa lentoturvallisuutta.  

Myös Suomen ulkoministeriö on toivonut, että kansainvälisillä foorumeilla käsiteltäisiin pimeiden koneiden aiheuttamia riskejä.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.