Mainos

Venäjän vaalitulos tasainen

Venäjän parlamenttivaalien tulos näytti tänään muodostuvan hyvin tasaiseksi, kun sekä ennakkosuosikki kommunistit että hallitukselle myönteinen Yhtenäisyys-vaaliliitto taistelivat kärkipaikasta.

Venäjän vaalit


Kun lähes 70 äänistä oli laskettu vain kourallinen ääniä erotti Yhtenäisyyden kommunisteista. Tarkkailijoiden mukaan duumaan saattaa muodostua hallituspuolueiden enemmistö, jos tulokset pitävät loppuun asti.

Kun 67,3 prosenttia äänistä oli tänään laskettu Yhtenäisyys ja kommunistit (suluissa vuoden 1995 tulos) olivat kummatkin saamassa noin 25 prosenttia äänistä.

Kommunistit (22,30) olivat saamassa 24,98 prosenttia ja Yhtenäisyys 24,94 prosenttia. Kolmanneksi eniten ääniä eli 9,97 prosenttia oli saamassa Kremlin vastainen Isänmaa-Koko-Venäjä -puolue (OVR).

Venäjän vaalien yllättäjäksi oli nousemassa Oikeistovoimien liitto, joka oli saamassa 8,71 prosenttia äänistä. Äärioikeistolainen Zhirinovskin ryhmä (11,18) oli keräämässä 6,42 prosenttia ja liberaalinen Jabloko-ryhmä (6,89) 5,93 prosenttia äänistä.

Alle viiden prosentin äänikynnyksen jäivät nyt mm. Kotimme on Venäjä (10,13), joka oli saamassa 1,19 prosenttia äänistä.

Kommunistisen puolueen puheenjohtaja Gennadi Zjuganov ennätti jo vaatimaan, että puolueen on päästävä hallitukseen. Tosin OVR:n heikko menestys näytti romuttavan kommunistien toiveet muodostaa maalle keskustavasemmistolainen enemmistöhallitus.

Oikeistovoimien liiton (SPS) johtaja, entinen pääministeri Sergei Kirijenko, puolestaan ehdotti keskustaoikeistolaisen enemmistöhallituksen - Yhtenäisyys, SPS ja Jaboloko - muodostamista.

Poliittisten tarkkailijoiden mukaanduumaan saattaa muodostua ensimmäistä kertaa Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen hallituspuolueiden enemmistö, jos tulokset pitävät loppuun asti.

-Tämä on uskomatonta, kukaan ei kyennyt ennustamaan tällaista, sanoi Poliittisen teknologian keskuksen johtaja Igor Bunin.

Yhtenäisyyden menestys antaa nykyiselle pääministerille Vladimir Putinille hyvät lähtökohdat ensi kesän presidentinvaaleihin, sanoivat tarkkailijat.

Eilisiä vaaleja pidettiinkin yleisesti presidentinvaalien kenraaliharjoituksena. Puolet duuman 450 paikasta jaetaan vaaleissa puoluelistoilta suhteellisella vaalitavalla ja puolet enemmistövaaleilla vaalipiireistä.

Vaalipiirivaalissa puolueista riippumattomat ehdokkaat menestyivät hyvin.
(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.