Mainos

Venäjällä tiukennettiin turvatoimia vaalien aattona

Liberaalit ovat syyttäneet presidentti Vladimir Putinia asemansa käyttämisestä väärin. Putin on asettunut Yhtenäinen Venäjä -puolueen ehdokkaaksi.

Venäjällä valmistaudutaan duuman vaaleihin ennennäkemättömien turvatoimien saattelemina. Lehtitietojen mukaan huomisen äänestystä valvovat poikkeuksellisen suuret joukot poliiseja ja sotilaita.

Sisäministeriön ja asevoimien joukkojen toiminnan koordinoinnista vastaa ensimmäistä kertaa Venäjän turvallisuuspalvelu, kertoo Komersant-lehti. Pelkästään sisäministeriön joukkoja on vaalipäivänä komennuksella puolisen miljoonaa.

Kaikkia 100 000 äänestyspaikkaa vartioi keskimäärin neljä turvallisuusjoukkojen jäsentä, kertovat sisäministeriön lähteet. Lisäksi vartiointia on tiukennettu rautatieasemilla, erityisesti Moskovassa, ja muissa liikenteen solmukohdissa.

Liberaali Jabloko-puolue syytti tänään presidentti Vladimir Putinia asemansa käyttämisestä väärin vaalikampanjan loppumetreillä. Putin vetosi torstaina tärkeimmillä televisiokanavilla äänestäjiin, jotta nämä antaisivat äänensä Yhtenäinen Venäjä -puolueelle.

- Valitin keskusvaalilautakunnalle presidentin torstaisesta kampanjapuheesta, sanoi Jablokon varapuheenjohtaja Sergei Mitrohin.

Mitrohinin mukaan Putin rikkoi lakia ja käytti asemaansa väärin asettuessaan tukemaan yhtä poliittista puoluetta. Mitrohin vaati samalla kaikille puolueille yhtä paljon televisioaikaa.

Yhtenäisen Venäjän vaalivoitto sai viimeisen varmistuksen Putinin liityttyä puolueen tukijaksi aiemmin syksyllä. Hän asettui puolueen ykkösehdokkaaksi, vaikkei hän ole edes puolueen jäsen.

Äänestäjiä painostetaan

Vaalien aattona opiskelijat, lääkärit ja monet muut ryhmät kertoivat, että heitä oli uhattu kostotoimenpiteillä, jos he eivät käy äänestämässä huomenna. Eräillä työpaikoilla johtajat aikovat varmistaa, että työntekijät muistavat äänestää.

Krasnojarskin yliopiston henkilökunta on saanut tehtäväkseen kirjata ylös kaikkien äänestämässä käyneiden opiskelijoiden nimet, kerrottiin yhden opiskelijan blogissa vaalien alla. Henkilökunta pääsee vapaalle vasta kun kaikki opiskelijat ovat äänestäneet.

- Opiskelijoiden on erottamisen uhalla varmistettava, että äänestysvilkkaus nousee 100 prosenttiin vaaleissa, opiskelija kirjoitti.

Uutistoimisto Reuters oli kerännyt samankaltaisia kokemuksia muualtakin Venäjältä. Saratovissa Volgan alueella lääkärit on määrätty tulemaan huomenna työpaikoilleen, missä heille on järjestetty mahdollisuus äänestää. Äänestämättä jättämisestä uhkaa työstä erottaminen.

Samanlaisesta käytännöstä kertoivat työntekijät useilla työpaikoilla Moskovassa.

Venäläiset aloittavat äänestämisen jo ensi yönä Suomen aikaa Kamtsatkan niemimaalla. Viimeiset äänestyspaikat sulkevat ovensa Kaliningradin alueella huomenna kello 20 Suomen aikaa.

(MTV3-STT-STT-DPA-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.