Venäjä piilottelee sotakuolemia välttyäkseen maksuista omaisille, väittää venäläissotilas kaapatussa puhelussa

Pekka Toveri: Venäjällä on Ukrainassa tähtäimessä tietty päivä, jona länttä halutaan näpäyttää 2:55
Pekka Toveri: Venäjällä on Ukrainassa tähtäimessä tietty päivä, jona länttä halutaan näpäyttää.

Sotilas ihmettelee, miksi kadonneita sotilaita ei ilmoiteta kuolleiksi.

Vladimir Putin allekirjoitti sodan alkamisen jälkeen asetuksen, jonka mukaan kuolleiden sotilaiden perheille tarjotaan 5 miljoonan ruplan (noin 50 000 euron) korvaus. Taistelukentällä haavoittuneille sotilailla luvattiin vastaavasti 3 miljoonan ruplan (noin 30 000 euron) korvaus.

Ukrainan sotilastiedustelun väitetään nyt siepanneen puhelun, jossa venäläissotilas puhuu ilmeisesti viranomaisen kanssa "kadonneista sotilaista", jotka eivät ole kadonneet vaan kuolleet.

Sotilas kertoo Kyiv Postin mukaan, että Kreml listaa sotilaat tahallaan "kadonneiksi", jotta heidän ei tarvitse maksaa kompensaatiota kuolleista omaisille.

– On teille hyödyllistä kertoa, ettei hän ole kadonnut. Teidän ei tarvitse maksaa hänestä, sotilas kertoo eräästä toveristaan.

– Tiedättehän te, että emme ole kuulleet hänestä puoleentoista kuukauteen, sotilas selittää.

Aiheesta uutisoinut yhdysvaltalaismedia Newsweek ei pysty vahvistamaan sotilastiedustelun julkaisemaa puhelinkeskustelua.

Korvaukseksi ämpäri porkkanoita ja sipulipussi

Vastaavia tapauksia rintamalta on tullut julkisuuteen myös aiemmin. Monien perheenjäsenien ja sotilaiden mukaan Venäjä olisi keksinyt keinoja välttyä korvausten maksamiselta kaatuneiden sotilaiden perheille.

Kesäkuussa 2023 puhutti kaatuneen venäläissotilas Mihaeil Tsherkasovin tapaus, jonka äiti kertoi Radio Free Europelle, että hänen poikansa ruumis olisi käsketty jättää rintamalle, koska häntä ei olisi "kannattavaa" tuoda kotiin. Tiedon äiti sai poikansa kanssa sotineilta kollegoilta.

Riippumaton tutkiva uutiskanava Mozhem Obyasnit taas kertoi viime joulukuussa, että yks rintamalinjalla vakavasti haavoittunut venäläissotilas olisikin saanut valtiolta rahallisten korvausten sijaan ämpärillisen porkkanoita sekä sipulipussin. 

Sotilaan vaimo kertoi medialle, että hänen miehensä kärsi kovista kivuista ja tarvitsi polvileikkauksen, mutta hänet lähetettiin taistelemaan rintamalle siitä huolimatta.

– Hänellä on kovia kipuja, hänen polvensa ei suoristu, eikä hän voi kävellä ilman kainalosauvoja. Hän syö kipulääkkeitä ja unilääkkeitä, vaimo kertoi haastattelussa.

– Mitä vihanneksia ja lahjoja tarvitsen siihen, että voin korjata mieheni nivelen ja saada hänet kotiutettua, vaimo pohti.

Venäjän varsin mittava armeija on kärsinyt hyvin raskaita tappioita paljon alkuperäisiä suunnitelmia pidempään kestäneessä Ukrainan sodassa. 

Kreml onkin joutunut rekrytoimaan hyökkäyssotaansa runsaasti uusia sotilaita, minkä lisäksi se on tyhjentänyt kasarmeja eri puolilta valtiota täydentääkseen rivejään. 

Lähde: Newsweek.

Lue myös:

    Uusimmat