Mainos

Venäjä loukkasi Suomen ilmatilaa

Puolustusministeriön mukaan kone tuli 4,5 kilometriä Suomen puolelle. Alueelle lähetettiin Hornet- torjuntahävittäjä tunnistamaan konetta.

Venäläinen kuljetuskone kävi Suomen ilmatilassa tänään aamupäivällä. Puolustusministeriö epäilee koneen loukanneen Suomen ilmatilaa. Ministeriön mukaan kone tuli Porvoon edustalla 4,5 kilometriä Suomen puolelle.

Tiedotuspäällikkö Marko Luotonen pääesikunnasta kertoi, että Iljushin-76-tyyppinen kone oli matkalla itään päin. Se lensi Suomen ilmatilan halki puoli yhdentoista aikoihin aamupäivällä ja viipyi Suomen puolella kolme minuuttia. Alueelle lähetettiin Hornet -hävittäjä tunnistamaan konetta.

Rajavartiolaitos on aloittanut asian tutkinnan. Luotosen mukaan tapauksesta puhutaan epäilynä niin kauan, kunnes näyttö on tutkittu.

Luotonen kertoi, että puolustusvoimat teki koneesta havainnon oman aluevalvontajärjestelmänsä kautta. Tieto havainnosta meni puolustusvoimilta puolustusministeriöön ja sitä kautta edelleen valtiojohdolle.

Saman lentoreitin varrella on havaittu ilmatilan loukkauksia myös elokuussa 2005 ja huhtikuussa 2006.

- Tällä vuosituhannella näitä alueloukkauksia on ollut muutamia tapauksia vuodessa, ja tänä vuonna tämä on ensimmäinen tapaus, Luotonen kertoo.

Paljon liikennettä

- Tuossa Porvoon edustalla Suomenlahdella on kansainvälisessä ilmatilassa hyvin paljonkin venäläistä lentotoimintaa Kaliningradin ja emämaan välillä. Se on säännöllistä ja pääasiassa tällaista henkilö- tai huoltokuljetusliikennettä. Alueella liikennöi myös taistelukoneita, Luotonen selvitti.

Puolustusvoimista ei vielä osata sanoa, tuliko kone Suomen puolelle tarkoituksella vai vahingossa.

- Näyttää siltä, että lento on ollut suunnitelman mukainen eli se on etukäteen suunniteltu, ja sillä tavalla tämä ei tullut yllätyksenä, Luotonen muotoilee.

Luotosen mukaan jokaiseen tapaukseen suhtaudutaan aina vakavasti, koska puolustusvoimien lakisääteisenä tehtävänä on aluevalvonta ja alueellisen koskemattomuuden turvaaminen.

Venäläiset vaiti

Venäjän suurlähetystön lähetystösihteeri Irina Natoleva sanoo vain, että lähetystöllä ei ole toistaiseksi kommenttia tapahtuneeseen.

Leningradin sotilaspiirin tiedottaja Juri Kljonov puolestaan sanoi, ettei kyseessä ollut Leningradin sotilaspiirin kone. Venäjän puolustusvoimista Moskovasta STT ei tavoittanut ketään kommentoimaan asiaa.

Mahdollisesti kyseessä oli 6:nnen Ilma-armeijan kone.

Ilmatilaa loukattu ennenkin

Vanhanen: Ilmatilanloukkauksia ei saa tapahtua

Pääministeri Matti Vanhanen korostaa, että ilmatilanloukkauksia ei saa tapahtua. Kyse on hänen mielestään jo lentoturvallisuudesta; tärkeää on, ettei poiketa lentoreiteistä.

Vanhanen ei usko tapauksellaan olleen mitään tekemistä Suomen poliittisen keskustelun kanssa.

Vanhanen sanoi tänään iltapäivällä pitävänsä tärkeänä, että tapaus selvitetään. Hän siis haluaa normaalin selvityksen Venäjältä.

Kaksi ja puoli vuotta sitten Pietarin ja Kaliningradin lentoreitillä tapahtui 11 ilmatilanloukkausta. Tuolloin loukkausten selvittely aloitettiin pääministerien voimin. Selvityksensä jälkeen Venäjä pahoitteli tapahtunutta.

Edellisen kerran venäläiskone tuli Suomen ilmatilaan puolitoista vuotta sitten. Silloin syynä oli epätietoisuus karttamerkinnöissä.

Häkämies: Ilmatilanloukkaus selvitetään viranomaisteitse

Puolustusministeri Jyri Häkämies ei lähde arvioimaan Venäjän tämänpäiväisen ilmatilanloukkauksen syytä. Häkämies sanoi STT:lle, että asia selvitetään viranomaisten kesken.

Puolustusministeri muistuttaa, että samassa kohdassa on ollut vastaavan tyyppisiä tilanteita aiemminkin. Hän sanoo uskovansa, että asia saadaan viranomaiskanavien kautta "vastaavalle tolalle kuin edellisilläkin kerroilla".

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.