Mainos

Venäjä julisti suomalaisdiplomaatin ei-toivotuksi henkilöksi

Venäjä on julistanut Anton-pojan rajan yli salakuljettaneen suomalaiskonsulin ei-toivotuksi henkilöksi. Venäjän ulkoministeriö ilmoitti asiasta Suomen Venäjän-suurlähettiläälle Matti Anttoselle tänään.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Venäjä ilmoitti konsulin rikkoneen Venäjän lakeja sekä Wienin diplomaatti- ja konsulisuhteita koskevaa sopimusta.

- Konsuli Simo Pietiläisen julistaminen ei-toivotuksi henkilöksi ei tullut meille yllätyksenä, toteaa konsuliyksikön päällikkö Pasi Tuominen Suomen ulkoministeriöstä.

Vaikka yllätyksestä ei voikaan puhua, aivan jokapäiväisestä diplomaattisesta toiminnasta ei hänen mukaansa kuitenkaan ole kyse.

- Käytännössä tämä merkitsee sitä, että Pietiläinen ei voi palata asemapaikalleen Pietarissa. Hän ei olisi myöskään meidän päätöksellämme palannut takaisin Pietariin, Tuominen lisää.

Simo Pietiläinen jää hänen mukaansa kuitenkin edelleen ulkoministeriön palvelukseen.

- Työsuhdetta ei ole päätetty, hän sanoo.

Suomessa Venäjän antama tieto on otettu vastaan, eikä se Tuomisen mukaan enää aiheuta mitään toimia. Näin siksi, että ei-toivotuksi julistettu Pietiläinen on jo Suomessa.

Pietiläinen salakuljetti Anton-pojan Suomeen diplomaattiautossaan kuukausi sitten. Wienin sopimuksen mukaan diplomaatin ajoneuvoa ei voi rajalla tarkastaa.

Salakuljetus esillä myös Putinin vierailulla

Anton-pojan tapaus oli esillä myös Venäjän pääministerin Vladimir Putinin viimeviikkoisen Suomen-vierailun aikana. Putinin mielestä suomalaisdiplomaatin toimintaa asiassa ei voi hyväksyä. Diplomaatin olisi Putinin mielestä pitänyt asettaa omat virkavelvollisuutensa inhimillisten ajatustensa edelle.

Putin oli ottanut Anton-pojan tapauksen esille keskustellessaan pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) kanssa. Vanhanen oli puolestaan vedonnut Putiniin, jotta Venäjä liittyisi Haagin lapsikaappaussopimukseen. Tällöin asiat voitaisiin ratkaista oikeudessa.

Venäjän antamaan noottiin vastatessaan ulkoministeriö sanoi konsulin hoitaneen virkavelvollisuuttaan. Mallikelpoisesti hän ei ministeriön mukaan kuitenkaan toiminut.

(MTV3-STT-AFP)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.