Venäjä jatkaa vihjailua Valko-Venäjän liittymisestä sotaan – ISW: Retoriikalla yksi tavoite

Putin: Venäjä jatkaa iskuja Ukrainan infrastruktuuriin 1:47
Putin: Venäjä jatkaa iskuja Ukrainan infrastruktuuriin

Valko-Venäjän joukkojen liittyminen Venäjän hyökkäykseen Ukrainassa on erittäin epätodennäköistä, arvioi yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) tuoreimmassa raportissaan.

Venäjän viranomaiset kuitenkin toistuvasti sanovat, että Valko-Venäjän joukot saattaisivat liittyä mukaan sotaan. Valko-Venäjän johtajat, mukaan lukien presidentti Aljaksandr Lukashenka, pelaavat silloin tällöin tämän retoriikan mukana.

ISW:n mukaan retoriikan tarkoituksena on kuitenkin vain sitoa Ukrainan joukkoja Valko-Venäjän rajalle, jotta joukkoja ei voida siirtää muualle.

Ja vaikka Valko-Venäjä päätyisikin lähettämään sotilaita Ukrainaan, sillä ei olisi juuri muuta vaikutusta kuin Ukrainan joukkojen sitominen, ISW arvioi.

Kreml pyrkii tiukempaan kontrolliin

Kremlin ponnistelut painostaa Valko-Venäjää tukemaan Venäjän sotatoimia ovat puolestaan ISW:n mukaan osa pitkän ajan pyrkimystä sementoida vahvempi kontrolli Valko-Venäjästä.

ISW on aiemmin arvioinut, että Kreml painosti Lukashenkaa virallistamaan Valko-Venäjän integroitumista Venäjään Valko-Venäjän vuosien 2020 ja 2021 mielenosoitusten jälkeen. Mielenosoitukset alkoivat, kun Lukashenka valittiin vilpillisissä vaaleissa jatkamaan maan johdossa. 

Sinällään Valko-Venäjä on osallinen sotaan, sillä Lukashenka tarjosi alueensa Venäjän hyökkäykseen sodan alussa. Kiovaan kohdistunut operaatio kuitenkin epäonnistui.

ISW on myös arvioinut Valko-Venäjän tarjoavan Venäjälle turvallisen maa- ja ilma-alueen, joilta hyökätä Ukrainaan korkean tarkkuuden aseilla.

Lue myös:

    Uusimmat