Veli-Matti Savinainen keräsi tupakantumppeja kadulta – isän neuvon kuunteleminen kannatti: "Yhtäkkiä lyödään 780 000 euroa lapaseen"

"Pahoille teille meno" vei Veli-Matti Savinaista – kertoo käänteestään huipulle 7:03
"Pahoille teille meno" vei Veli-Matti Savinaista – kertoo käänteestään huipulle

Teini-ikäinen Veli-Matti Savinainen kadotti kiekkoinnostuksensa ja keräsi työkseen tupakantumppeja, kunnes kuunteli isäänsä ja antoi lajille vielä yhden yrityksen. Valmentaja Karri Kiven alaisuudessa raaka timantti alkoi hioutua kohti SM-liigaa, maajoukkueympyröitä ja isoja rahakasoja.

Tapparassa jälleen vakuuttavaa kautta pelaava nelinkertainen Suomen mestari Veli-Matti Savinainen, 37, oli vähällä jäädä kokonaan ilman pelaajauraa.

Espoolaistaustainen hyökkääjä ehti nuorena kertaalleen jo haudata haaveensa kiekkourasta, kun teini-ikäistä veivät muut kiinnostuskohteet.

Savinainen oli vielä kaudella 2001–2002 Espoo Bluesin ikäluokkansa paras pistemies, mutta katosi kiekkotilastojen historiakirjoista kokonaan seuraavaksi vuodeksi.

Savinainen täytti tuon kauden aikana 17 vuotta.

– Ei oikein jääkiekko kiinnostanut. Kaverit ja ylenpalttinen hengailu kautta pahoille teille meno veivät, Savinainen kertoo C Moren haastattelussa.

– Jossain vaiheessa Helsingissä olin talonmiehenä ja kiertelin tupakantumppeja poimimassa kaduilta. Pisti miettimään, että elämä voisi olla toisenlaista. Isä sanoi sitten jossain vaiheessa, että mitä jos menisit kokeilemaan vielä tuota jääkiekkoa ja aloittaisit uudestaan Forssasta.

Pelipaikka löytyi Forssan Palloseurasta, jonka edustusjoukkuetta sattui valmentamaan tuleva mestariluotsi Karri Kivi.

– Hän oli parikymppinen pelaaja, joka ei tajunnut yhtään, kuinka lahjakas hän on. Siinä vaiheessa pelaajia pitää pitää tukasta vedenpinnalla ennen kuin he tajuavat itse sen oman lahjakkuutensa, Kivi kertoo.

– Ehkä mä kadotin sen muutaman vuoden aikana, mikä talentti siellä oikeasti oli takana. Karri sai sen revittyä ja potkittua musta pihalle. Siitä Karrille kiitos, että piti mut jääkiekon parissa, Savinainen kiittelee.

Kaikki ovet avautuivat keväällä 2013

Forssasta Savinaisen tie vei kahden juniorivuoden ja kahden Mestis-kauden jälkeen Porin Ässiin. Lopullinen läpimurto SM-liigassa nähtiin kaudella 2011–2012, jolloin laituri paukutti 31 pistettä ja 17 maalia 60 ottelussa.

Seuraavalla kaudella ryöpsähti oikein kunnolla, jälleen Kiven alaisuudessa. Savinainen iski 46 runkosarjaottelussa 20 maalia ja pudotuspeleissä tehot 5+6=11. Ässien hullu kevät sekoitti koko Porin.

Savinainen, tuolloin 27, oli yksi Ässien yllätysmestaruuden kulmakivipelaajista, jonka tie tähtiin oli auki.

– 2013 avautui kaikki ovet kerralla. Sitten pistettiinkin jo isoa lappua käteen. Onhan se aikamoinen harppaus siitä tupakantumppien keräilystä, kun yhtäkkiä lyödään 780 000 euroa vuodessa lapaseen, Savinainen veistelee ensimmäisestä KHL-sopimuksestaan.

– Kyllä siinä sai tuhlata rahaa ja nauttia elämästä.

Katso Tapparassa jälleen erinomaista kautta pelaavaa Veli-Matti Savinaista käsittelevät insertti ja studiokeskustelu artikkelin yllä olevan pääkuvan videolta!

Lue myös:

    Uusimmat