Mainos

Väyrynen käy Yleisradion MOT:n kimppuun

Ulkomaankauppaministeri Paavo Väyrynen (kesk.) syyttää Yleisradion MOT-ohjelmaa vääristelystä. Ministeri sanoi tiedotustilaisuudessaan tänään, että MOT:n Namibiaa käsittelevä ohjelma esitti yhteyksistään irrotettuja haastattelulausuntoja.

Väyrysen mukaan lokakuun alussa lähetetty ohjelma antoi väärän kuvan maan kumppanuusneuvotteluista EU:n kanssa sekä Suomen toiminnasta niiden yhteydessä.

- Minulta pyydettiin haastattelua, mutta en suostunut siihen, sillä tiesin millainen tapa on tehdä näitä MOT-ohjelmia. Siinähän tehdään valtava määrä haastatteluja ja saadaan vastauksia ja sitten näistä vastauksista rakennetaan mosaiikki, jolla todistetaan jotakin, Väyrynen syytti.

Hän moitti tapaa, jolla ohjelman tekijä oli käyttänyt hänen tiedotustilaisuudessa antamaa lausuntoa, Väyrysen mielestä harhaanjohtavalla tavalla.

- En minä tästä valita, tämmöistä toimittajien työ joskus on, Väyrynen sanoi.

Ohjelman tehnyt toimittaja Kati Juurus torjui Väyrysen vääristelyväitteet. Hän totesi, että ohjelman teema oli kertoa siitä kriittisestä suhtautumisesta, jota Namibiassa ja muissa Afrikan maissa on EU:ta ja kumppanuusneuvotteluja kohtaan.

- MOT tietenkin noudattaa normaalia journalistista tapaa, Juurus sanoi.

Väyrynen taas sanoi kuulleensa viime viikon vierailullaan Namibian pääministeriltä Nahas Angulalta, että Namibialle ei ole moitteen sijaa Suomen toimintaan, toisin kuin ohjelmassa kerrottiin.

Namibia epäonnistunut köyhyyden vähentämisessä

Väyrynen painotti, etteivät jäsenmaat käy kumppanuus- eli EPA-neuvotteluja, vaan EU:n komissio. Hän kuitenkin arvosteli Namibian tavoitteita neuvotteluissa; Väyrysen mielestä Namibia vaatii itselleen perusteettomasti samanlaista kohtelua kuin sitä paljon köyhemmille maille tarjotaan.

Namibian kansantulo on muun muassa tuottoisan kaivosteollisuuden takia lähes kymmenkertainen verrattuna esimerkiksi Mosambikiin. Toisaalta tuloerot ovat maailman suurimmat.

- Tulokset maan köyhyydenpoistamisohjelmassa ovat olleet aika vaatimattomat, Väyrynen moitiskeli.

Eteläisen Afrikan maat ovat neuvotelleet EU:n kanssa ryhmänä uudesta EPA-sopimuksesta. Muut maat ovat jo hyväksyneet alustavan sovun, Namibia ei.

Väyrysen mielestä keskustelun taustalla täytyy olla kansainväliset järjestöt, jotka lietsovat sopimusten ja ylipäätäänsä kaupankäynnin vastaista mielialaa.

- Ne levittävät yksipuolista tietoa ja lietsovat sellaista henkeä, että EPA-sopimus on pahasta. Kuitenkin tarkoitus on nimenomaan saada aikaan kehitystä kehitysmaissa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.